Αργεντινή: Νέα μέτρα από τον Μιλέι «για να βγούμε από την οικονομική κόλαση» – Διαδηλώσεις από την αριστερά

291

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή, μετά την ανακοίνωση από τον νέο πρόεδρο της χώρας αμφιλεγόμενων – και πολύ σκληρών- οικονομικών μέτρων.

Ο Χαβιέρ Μιλέι, που ορκίστηκε πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος ολική μεταστροφή της οικονομίας της Αργεντινής που πλήττεται από ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Μιλέι εμφανίστηκε στην τηλεόραση, πλαισιωμένος από 12 υπουργούς και κορυφαίους αξιωματούχους, για να παρουσιάσει ένα διάταγμα που ισχυρίστηκε ότι θα έβγαζε τη χώρα από την «οικονομική κόλαση που ζούμε τώρα».

Το διάταγμα του Μιλέι, όπως σημειώνει ο Guardian, άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, αφαίρεσε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και της άδειας μητρότητας, κατήργησε τα όρια στις εξαγωγές και άλλαξε τους νόμους περί ενοικίασης κατοικιών και ιδιοκτησίας γης για να επιτρέψει τις ξένες επενδύσεις.

Αλλά έκανε και ένα άνοιγμα στον Έλον Μασκ, ο οποίος υποστήριξε τον Μιλέι, ανακοινώνοντας αλλαγές στην αγορά δορυφορικού διαδικτύου της Αργεντινής που «θα “επιτρέψουν την είσοδο εταιρειών όπως η Starlink» του Μασκ.

«Σήμερα είναι ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Έπειτα από δεκαετίες αποτυχίας, εξαθλίωσης, παρακμής και αλλοτρίωσης, ξεκινάμε σήμερα επίσημα να παίρνουμε το δρόμο της ανασυγκρότησης», δήλωσε ο Μιλέι.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μιλέι είχε υποτιμήσει το νόμισμα της Αργεντινής, το πέσο, κατά περισσότερο από 50% και ανέστειλε όλα τα δημόσια έργα.

Τα μέτρα ενθουσίασαν τους υποστηρικτές του προέδρου, αλλά εξόργισαν την αντιπολίτευση και πολλούς πολίτες, οι οποίοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου στις 9 το βράδυ για να διαμαρτυρηθούν χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία έξω από το Κογκρέσο, όπου ο Μιλέι ορκίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου.

Οι πρώτες διαδηλώσεις κατά του Μιλέι, προσθέτει ο Guardian, είχαν απογοητευτική συμμετοχή, πιθανόν και λόγω των απειλών της κυβέρνησης να κόψει τις πληρωμές επιδομάτων σε όποιον συλληφθεί να εμποδίζει την κυκλοφορία. Αλλά η τηλεοπτική ανακοίνωση του προέδρου προκάλεσε μια μεγαλύτερη και αυθόρμητη έκρηξη οργής.