Αργεντινή: Ταραχές στο Μπουένος Άιρες εν όψει της έναρξης των μεταρρυθμίσεων του Χαβιέ Μιλέι

Συγκρούσεις με την αστυνομία και χρήση σφαιρών καουτσούκ χαρακτηρίζουν τα βίαια επεισόδια που εκτυλίσσονται στην πρωτεύουσα της Αργεντινής

213
Αργεντινή: Ταραχές στο Μπουένος Άιρες εν όψει της έναρξης των μεταρρυθμίσεων του Χαβιέ Μιλέι

Κατά τη διάρκεια μαραθώνιας συζήτησης στο Κογκρέσο της Αργεντινής, για τη νέα νομοθετική δέσμη μέτρων της ελευθεριακής κυβέρνησης του νεοεκλεγέντος προέδρου Χαβιέ Μιλέι, πραγματοποιήθηκαν βίαιες συμπλοκές ανάμεσα σε συνδικαλιστές και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Μπουένος Άιρες.

Χαβιέ Μιλέι από Νταβός: «Ο δυτικός κόσμος κινδυνεύει από τον σοσιαλισμό, και συνεπώς τη φτώχεια»

Την ίδια ώρα τα μέλη του Κογκρέσου συζητούσαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων του νέου προέδρου της χώρας Χαβιέρ Μιλέι.

Στη δέσμη αυτή μέτρων περιλαμβάνεται η μεταβίβαση μέρους της νομοθετικής εξουσίας στην κυβέρνηση για δύο χρόνια, καθίσταται δυνατή η ιδιωτικοποίηση πολλών κρατικών εταιρειών και προβλέπονται αλλαγές στον φορολογικό και τον εκλογικό νόμο.

Ο οικονομολόγος Μιλέι ανέλαβε καθήκοντα στα μέσα Δεκεμβρίου και πρότεινε μια ριζική αναμόρφωση για τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Καθώς δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πρόσφατα ακύρωσε αριθμό σχεδίων από το νομοθετικό πακέτο προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση άλλων.

Χαβιέ Μιλέι: Το ‘πε και το ‘κανε! – Έβαλε πρόστιμο στα συνδικάτα για τις διαδηλώσεις

Η Αργεντινή βρίσκεται εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης. Ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 200% και γύρω στο 40% του πληθυσμού της άλλοτε ευημερούσας χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής υποφέρει από έναν διογκωμένο κρατικό μηχανισμό, χαμηλή βιομηχανική παραγωγικότητα και μια σε μεγάλο βαθμό σκιώδη οικονομία που στερεί το κράτος από κρίσιμα φορολογικά έσοδα. Το νόμισμά της, το πέσο Αργεντινής, συνεχίζει να χάνει αξία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ το ογκώδες χρέος αυξάνεται διαρκώς.