Αύριο ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στον Ι.Ν. Παναγίας Αχειροποίητου!

371

Ένα «οδοιπορικό» στην Εβδομάδα των Παθών, με «σταθμούς» σε κάθε μία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν αύριο Θεσσαλονικείς και επισκέπτες, μέσα από μουσική και αφηγήσεις.

Το δρώμενο με τίτλο «Προσεγγίζοντας το Θείο Πάθος», που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου, εντάσσεται στο πλαίσιο της «Λατρευτικής Εβδομάδας», που είναι σε εξέλιξη σε ιερούς ναούς και στα μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Δημήτρης Σιακάρας και η Δήμητρα Αντωνακούδη, έχουν αναλάβει το κομμάτι της αφήγησης και πρόκειται να διαβάσουν περικοπές από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, αλλά και αποσπάσματα από τα έργα των Νίκου Καρούζου, Κωστή Παλαμά, Νίκου Καζαντζάκη, Γιάννη Βαρβέρη και Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Ταυτόχρονα, θα ακουστούν ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας, από την Ορθόδοξη μουσική παράδοση και την Αρμενική.

«Είναι ένα δρώμενο με κείμενα εκκλησιαστικά, σύγχρονων Ελλήνων ποιητών και πεζά Ελλήνων συγγραφέων που έχουν ασχοληθεί με τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, δίνοντας έναν πιο λαογραφικό και πιο λαϊκό τόνο στην εκδήλωση. Φυσικά, η μουσική επένδυση γίνεται από την υμνολογία της εκκλησίας και μάλιστα υπάρχουν αντιπροσωπευτικοί ύμνοι από κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, που η καθεμιά έχει το δικό της χαρακτηριστικό», δηλώνει ένας εκ των ερμηνευτών της εκδήλωσης, ο Άρχων Μαΐστωρ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πέτρος Παπαεμμανουήλ.

Ερμηνεύουν, επίσης, ο άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Φώτιος Γιαννακάκης, ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Πάρης Γκούνας και ο Υψίφωνος Σιρανούς Τσαλικιάν, ενώ ισοκρατούν σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

«Το δρώμενο ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων, κορυφώνεται τη Μεγάλη Πέμπτη με τη Σταύρωση και τη Μεγάλη Παρασκευή με την Ταφή του Χριστού και τελικά έρχεται η “κάθαρση” με το Χριστός Ανέστη», προσθέτει ο κ. Παπαεμμανουήλ, χαρακτηρίζοντάς το μία εισαγωγική εκδήλωση για τα γεγονότα και τις λατρευτικές συνάξεις της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη Λατρευτική Εβδομάδα που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, και θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 23 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου, με ελεύθερη είσοδο.