Χριστοδουλίδης: Ζωντανή η προσδοκία για τη δημιουργία του EastMed

276

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα La Repubblica, ανέφερε πως οι ανακαλύψεις της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ μάς φέρνουν πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed.

Αναφερόμενος στον EastMed ο Νίκος Χριστοδουλίδης ότι το έργο αυτό, «ήταν πάντα μία από τις επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα για την υλοποίηση ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα συνέδεε την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη, διευκολύνοντας την εξαγωγή των ενεργειακών πόρων και μέσω Ιταλίας». Αυτός ο ενεργειακός διάδρομος, πρόσθεσε, μπορεί να λάβει τη μορφή αγωγών φυσικού αερίου ή μιας πιο εκτεταμένης χρήσης τερματικών σταθμών υγροποίησης LNG που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην περιοχή ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον.

Όσον αφορά την πρώτη επιλογή, εξήγησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «η τελική εφαρμογή της εξαρτάται προφανώς από τις διαθέσιμες ποσότητες και το ενδιαφέρον των πιθανών επενδυτών». Υπογράμμισε ότι οι νέες ανακαλύψεις που πραγματοποίησε η EΝΙ, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης σε 7 από τα 10 αδειοδοτημένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, «μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στη δημιουργία αυτού του ενεργειακού διαδρόμου». «Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες, οι οποίοι όμως δεν περιλαμβάνουν προφανώς ενστάσεις που οποιαδήποτε τρίτη χώρα (Τουρκία) θα μπορούσε να εγείρει στη βάση αθεμελίωτων διεκδικήσεων», υπέδειξε.

Απαγκίστρωση Κύπρου από Ρωσία

Κληθείς να σχολιάσει έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με την οποία Ρώσοι ολιγάρχες έχουν μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια στην Κύπρο παρά τις κυρώσεις, ο Κύπριος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος είναι δεσμευμένη για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. «Εξετάζουμε προσεκτικά όλες τις πληροφορίες, η δική μας πολιτική είναι μηδενική ανοχή», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, είπε ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν μειώσει στο ελάχιστο την έκθεση προς δικαιοδοσίες υψηλού κινδύνου, επισημαίνοντας ότι σήμερα οι ρωσικές καταθέσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 2-3%, «ένα ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι πριν από μερικά χρόνια», όπως είπε. Για την εφαρμογή των κυρώσεων, η Κύπρος εργάζεται στενά με την ΕΕ, τις αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2024 θα συστήσει μια εθνική μονάδα για την εφαρμογή των κυρώσεων.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Αναφερόμενος στην πρόταση της Κύπρου για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με στόχο την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η Κύπρος έλαβε την πολιτική υποστήριξη των βασικών δρώντων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα. Επιπλέον ανέφερε ότι ο θαλάσσιος διάδρομος «θα μπορούσε να προσφέρει μια ασφαλή διαδρομή για την ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα, μέσω ενός μοναδικού κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Λάρνακα.

Μεταναστευτικό

Σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα, ο Ν. Χριστοδουλίδης, είπε πως δεδομένων των πιέσεων που δέχονται η Κύπρος και η Ιταλία, όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, έχουν δεσμευτεί να επιδείξουν αλληλεγγύη στις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.

Ανέφερε ακόμη ότι προσβλέπει «με ανυπομονησία» στην τελική έγκριση του νέου Συμφώνου της ΕΕ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης και τη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ΕΕ να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης σε μια ισότιμη σχέση».

«Όχι» σε λύση δύο κρατών

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρότασή του για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βούλησή του για επανένωση του νησιού «για το καλό όλων των πολιτών του, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών». Δυστυχώς, συμπλήρωσε, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία ασκούν πιέσεις για μια λύση δύο κρατών, «η οποία δεν είναι αποδεκτή ούτε από εμάς ούτε από τη διεθνή κοινότητα», όπως είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μια πιο ενεργό συμμετοχή, προσθέτοντας ότι θα ήταν χρήσιμο να διόριζε έναν εκπρόσωπό της στην Κύπρο, όπως ετοιμάζεται να πράξει ο ΟΗΕ. «Οι εταίροι μας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, μπορούν να μεταφέρουν στην Άγκυρα το μήνυμα ότι πρέπει να δεσμευτεί σοβαρά και με εποικοδομητικό τρόπο για το πρόβλημα», υπογράμμισε.