Χρούσος: «Αν κόβαμε εμβόλια με 1 παρενέργεια στο εκατομμύριο, δεν θα κάναμε ποτέ κανένα εμβόλιο»

347

Την ώρα που Ευρώπη και Αμερική ταλανίζονται για μια ακόμη φορά με τα θέματα της ασφάλειας των εμβολίων κατά του κορονοϊού και της νόσου Covid-19, ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος συστήνει, ψυχραιμία!

Έξι σοβαρά περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αίματος σε γυναίκες -μεταξύ των οποίων και ένα θανατηφόρο- ανάμεσα σε 6,8 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Αμερική με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, στάθηκαν αφορμή να εκδώσουν ισχυρή σύσταση προσωρινής παύσης των εμβολιασμών οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές (FDA – CDC).

“Η Ευρώπη έχει κρατήσει πιο ψύχραιμη στάση”, λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος, μέλος εδώ και πολλά χρόνια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Και συνεχίζει: “Στην Αμερική μόλις εντόπισαν το πρόβλημα το διέκοψαν το εμβόλιο. Δεν είπαν βέβαια ότι το έπαυσαν οριστικά, αλλά μόνο μέχρι να δουν ακριβώς τι γίνεται. Προσωρινά δηλαδή, αλλά για μένα ακόμη κι αυτό είναι υπερβολικό”.

Στάση αναμονής κρατά η Ελλάδα, η οποία παρέλαβε ήδη χθες Τετάρτη (14/4) τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson και αναμένεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως δήλωσε, όμως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,  θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Oργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Χρούσος: “Υπερβολικός όλος αυτός ο θόρυβος”
Εν αναμονή της απόφασης του ΕΜΑ, λοιπόν, που δεν θα εκδοθεί πριν από την ερχόμενη εβδομάδα, ο Καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος -ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Αυτού του είδους οι εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες δεν αξιολογούνται ως σοβαρές για τη διακοπή της χορήγησης ενός σωτήριου εμβολίου, όπως λέει:

“Νομίζω ότι είναι υπερβολικός όλος αυτός ο θόρυβος. Υπάρχει μια υπεραντίδραση από όλους μας. Απ’ ότι φαίνεται ακόμα κι από το CDC υπήρξε υπεραντίδραση. Ο κόσμος φοβάται, αν και είναι τόσο σπάνια αυτή η παρενέργεια. Φοβούνται, γιατί σκέφτονται, “τι θα γίνει αν μου τύχει εμένα το “λαχείο”; Αν αποφασίζαμε, όμως, να μην κάνουμε εμβόλια με τέτοιου είδους παρενέργειες, δηλαδή με μία περίπτωση στο εκατομμύριο, δεν θα κάναμε κανένα εμβόλιο ποτέ. Η ιατρική, όμως, είναι το ισοζύγιο κόστους-οφέλους”, σημειώνει.

Χρούσος: “Όλα τα εμβόλια με την παλαιά τεχνολογία έχουν αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια”
Όπως φαίνεται τώρα, όλα τα εμβόλια που κατασκευάζονται με βάση τους αδενοϊούς εμφανίζουν αυτήν την πολύ σπάνια επιπλοκή. “Δεν είναι καινούργιο. Είναι μια πάρα πολύ σπάνια επιπλοκή των εμβολίων που την ξέρουμε και από τα παλιά εμβόλια”, λέει ο κ. Γεώργιος Χρούσος.

Tα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson, έχουν κατασκευαστεί με την παραδοσιακή τεχνολογία της χρήσης των αδενοϊών, με την οποία παρασκευάζεται και το εμβόλιο της γρίπης.

Η θρόμβωση, που προκαλείται ως επιπλοκή στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου -με συχνότητα περίπου ένα περιστατικό στο ένα εκατομμύριο άτομα- έχει περιγραφεί και με παλιότερα εμβόλια, προ πανδημίας, όπως λέει ο Καθηγητής κ. Χρούσος και εξηγεί:

“Στα εμβόλια με την παλαιού τύπου τεχνολογία έχει περιγραφεί αυτό το φαινόμενο και γι’ αυτό και το ξέρουμε. Είναι ένα σύνδρομο, βασικά ένα αυτοάνοσο πρόβλημα. Παράγεται ένα αντίσωμα εναντίον ενός παράγοντα των αιμοπεταλίων. Ενεργοποιεί τα μεγακαρυοκύτταρα και κάνει θρόμβωση. Ταυτόχρονα αναλίσκονται τα αιμοπετάλια και έχουμε και αιμορραγία. Αυτό είναι ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει συμβεί και με τα παλιότερα εμβόλια, αλλά δεν έχει συμβεί με τα εμβόλια mRNA (σ.σ.Pfizer – Moderna). Στα mRNA έχουν συμβεί θρομβώσεις πολύ σπάνια, αλλά όχι των κόλπων”, διευκρινίζει ο Καθηγητής Παιδιατρικής.

Ακόμη δύο εμβόλια, το ρωσικό Sputnik V και το κινέζικο Sinovac, χρησιμοποιούν επίσης, την τεχνολογία της χρήσης των αδενοϊών, “οπότε και με αυτά τα εμβόλια συμβαίνουν τα ίδια, αλλά ή δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, ή δεν το λένε”, τονίζει ο ειδικός.