Δίκη Λιγνάδη: Σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου

244

Έπειτα από δίκη που κράτησε πέντε μήνες, με τριάντα συνεδριάσεις του δικαστηρίου, σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να εκδοθεί η δικαστική ετυμηγορία για τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό Δημήτρη Λιγνάδη, που έχει κατηγορηθεί για βιασμούς νεαρών.

Η διάσκεψη του δικαστηρίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης και η απόφαση επί της ενοχής να εκδοθεί αργότερα.

Ο κατηγορούμενος έχει αρνηθεί και απολογούμενος τις κατηγορίες περί βιασμών, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας Κων. Κούντριας στην αγόρευση του, υποστήριξε ότι οι τρεις από τους τέσσερις συνολικά καταγγέλλοντες επιβεβαιώθηκαν και οι μαρτυρίες τους κρίνονται αληθείς.

Ο τέταρτος που δεν προσήλθε, αν και αναζητήθηκε χωρίς αποτέλεσμα, κατά τον εισαγγελέα, δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος και ως εκ τούτου πρότεινε -για την συγκεκριμένη περίπτωση- την απαλλαγή Λιγνάδη.

Οι δικαστές με την ετυμηγορία τους θα απαντήσουν, αν όσα καταμαρτυρούνται στον άλλοτε επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου είναι η αλήθεια ή αν, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, υπήρξε θύμα μίας πλεκτάνης που στήθηκε σε βάρος του «από ένα σύμπλεγμα ομάδων και συνιστωσών προσώπων με συγκλίνοντα κίνητρα που δημιούργησαν “το προϊόν βιαστής” το οποίο προσφέρθηκε για πολιτική εκμετάλλευση».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης στην απολογία του αρνήθηκε οποιαδήποτε πράξη βίας τού χρεώνεται στη δικογραφία, τονίζοντας πως δεν είχε ποτέ σεξουαλική σχέση με ανήλικο πρόσωπο. Η εκδοχή που από την πρώτη στιγμή της ποινικής διαδικασίας, υποστηρίζει ο ηθοποιός, είναι πως η κατηγορία σε βάρος του είναι κατασκευασμένη.

Κατά τον προβεβλημένο καλλιτέχνη, όλη αυτή η υπόθεση, όπως ανέφερε απολογούμενος έχει ως αφετηρία «ερωτικές πικρίες», αλλά στην πορεία έγινε το μέσον για να πληγεί η θέση του ως επικεφαλής στο Εθνικό Θέατρο και αποφάσεις που έλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Κατά τον κατηγορούμενο στερούνται οποιασδήποτε αξιοπιστίας οι άντρες που τον κατήγγειλαν.

Στην αγόρευση του όμως ο εισαγγελέας Κων. Κούντριας, απέρριψε το σκεπτικό του κατηγορούμενου: «Όσα καταγγέλλουν τα τρία θύματα επιβεβαιώθηκαν. Είναι αλήθεια» είπε. Κατά την εισαγγελική πρόταση, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για τους τρεις βιασμούς ανηλίκων, από το 2011 και το 2015 και να αθωωθεί για τον τέταρτο, το 2018, σε βάρος ενήλικου καθώς ο καταγγέλλων δεν προσήλθε στο δικαστήριο, επομένως, όπως τόνισε ο εισαγγελέας, τίθενται ζητήματα αμφιβολίας ως προς την αξιοπιστία του, συνθήκη που λειτουργεί υπέρ του κατηγορούμενου.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8:00 το πρωί, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η διάσκεψη του Δικαστηρίου. Αργότερα το Δικαστήριο θα αποφασίσει επί της ενοχής η όχι και στη συνέχεια για την ποινή, την αναγνώριση η μη ελαφρυντικών με την όλη διαδικασία να διαρκεί ώρες.