Πράσινο φως για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη

232

Ενέκρινε και επισήμως την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη χθες το Ecofin. Στην τελετή που έλαβε χώρα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις μίλησε για «ιστορική και συμβολική» στιγμή για τη βαλκανική χώρα, υπενθυμίζοντας ότι είναι το πρώτο νέο μέλος μετά την προσχώρηση της Λιθουανίας στο ευρώ το 2015. Η Κροατία θα υιοθετήσει επισήμως το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η ένταξη της Κροατίας αναδεικνύει, σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, το γεγονός ότι το ευρώ «είναι ένα ελκυστικό, ανθεκτικό και επιτυχημένο παγκόσμιο νόμισμα». Ολα αυτά ενώ η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου συνεχίζει να διολισθαίνει από την πίεση της ενεργειακής κρίσης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έδωσαν επίσης το πράσινο φως στην παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας (macro-financial assistance) ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Η Κομισιόν φιλοδοξεί τα κονδύλια να διατεθούν πριν από τις θερινές διακοπές. Το ποσό αποτελεί το πρώτο μέρος ενός συνολικού πακέτου 9 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε σε επίπεδο αρχής από τους ηγέτες των κρατών-μελών στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου. Εκτοτε, ωστόσο, ορισμένες χώρες αντιστέκονται στην παροχή των εγγυήσεων που είναι αναγκαίες για να συγκεντρωθεί το πλήρες ποσό.

Σχετικά με το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ουγγαρίας, που έχει μείνει στον πάγο από τον Μάιο του 2021, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι γίνονται «εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ουγγρικές αρχές» και ότι «τα εκκρεμή ζητήματα είναι γνωστά». Οταν «διευθετηθούν» τα ζητήματα αυτά, «θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας», είπε ο Λετονός αξιωματούχος της Κομισιόν.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Βουδαπέστη εμφανίζεται πιο πρόθυμη να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις. Η ανάγκη της κυβέρνησης Ορμπαν για τα κοινοτικά κονδύλια είναι πλέον επιτακτική, δεδομένου του διψήφιου επιπέδου του πληθωρισμού και της πτώσης της συναλλαγματικής αξίας του φιορινιού. Ωστόσο δεν υπάρχουν προσδοκίες για επικείμενη επίτευξη συμφωνίας.

Παράλληλα, παρότι η Κομισιόν ενέκρινε υπό όρους το πολωνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (την 1η Ιουνίου), η νομοθεσία που υιοθέτησε έκτοτε η πολωνική κυβέρνηση για την κατάργηση του πειθαρχικού σώματος για τους δικαστές δεν ικανοποίησε τις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι αν η Πολωνία δεν ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις επιταγές του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στο θέμα αυτό, δεν πρόκειται να της χορηγηθούν πόροι από το RRF.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα υπέρ της δημοσιονομικής σύνεσης και κατά της επανάληψης του πειράματος του Ταμείου Ανάκαμψης έστειλε η τσεχική προεδρία. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ζμπίνεκ Στανιούρα, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι «δεν μπορούμε σε δύσκολους καιρούς να ξεχνάμε τη χρηματοοικονομική πειθαρχία». Ο κ. Στανιούρα χαρακτήρισε το Next Generation EU (όπως είναι η επίσημη ονομασία του Ταμείου Ανάκαμψης) «μοναδικό εργαλείο», το οποίο δεν πρέπει να επιστρατευθεί ξανά

Οι κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι σήμερα έχει «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 13,8 δισ. ευρώ που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες, αξιωματούχους κ.ά., αλλά και εταιρείες ρωσικών συμφερόντων στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Το ποσό αποκάλυψε χθες ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, προσερχόμενος σε συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της Ενωσης στην Πράγα. Ο κ. Ρέιντερς ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των σχετικών μέτρων (αφορούν περισσότερα από 12 δισ. ευρώ) έχει ληφθεί από μόνο πέντε χώρες. Η Ε.Ε.
έχει επιβάλει κυρώσεις σε 98 οντότητες (εταιρείες, οργανισμούς κ.ο.κ.) και 1.160 άτομα ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγή: kathimerini.gr