31.9 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
Αρχική ΝΕΑ Δημοσκόπηση GPO: Ποιον επιλέγουν για αρχηγό στην Κεντροαριστέρα, απέναντι στον Μητσοτάκη –...

Δημοσκόπηση GPO: Ποιον επιλέγουν για αρχηγό στην Κεντροαριστέρα, απέναντι στον Μητσοτάκη – Στο 33% η ΝΔ

162

Τα ρεύµατα στο εσωτερικό της κοινωνίας σχετικά µε το ενδεχόµενο συγκρότησης µιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης ιχνηλατεί η κυλιόµενη δηµοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά», καταγράφοντας και τη δυναµική κεντρικών πολιτικών προσώπων που θα µπορούσαν να ηγηθούν ενός τέτοιου πολιτικού σχήµατος.

Μάχη για την Κεντροαριστερά

Το τελευταίο διάστηµα, ταυτόχρονα µε τη µάχη των ευρωεκλογών διεξάγεται µια αναµέτρηση που αφορά την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς, αυτόν που όλα τα προηγούµενα χρόνια συνηθίζαµε να αποκαλούµε προοδευτική παράταξη. Η διπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 και η αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα από την ηγεσία του πυροδότησαν τον ανταγωνισµό µεταξύ των δύο βασικών εκφραστών του χώρου, που έκτοτε έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο και συνεχόµενο ανταγωνισµό για το ποιος θα είναι τελικά τόσο ο κυρίαρχος πόλος της σύγχρονης ελληνικής σοσιαλδηµοκρατίας όσο και ο βασικός αντίπαλος του Κ. Μητσοτάκη στις επόµενες εθνικές εκλογές. Επειτα από µια περίοδο έντονων διεργασιών και αναταράξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε σε διασπάσεις και αποχωρήσεις στελεχών, κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να απορροφήσει τις φυγόκεντρες δυνάµεις που εµφανίστηκαν στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, βρισκόµαστε σήµερα, δηµοσκοπικά τουλάχιστον, στο σηµείο όπου ήµασταν έναν χρόνο πριν αµέσως µετά τις εθνικές εκλογές, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί µικρό προβάδισµα από το ΠΑΣΟΚ, µε ποσοστά ωστόσο που υπολείπονται από το να χαρακτηριστεί εκ νέου ως κόμμα με κυβερνητική προοπτική. Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης αγωνίζεται να επιτύχει το κόμμα του το ποσοστό που έναν χρόνο πριν θεωρήθηκε αποτυχία και οδήγησε τον Αλ. Τσίπρα στην έξοδο, ενώ το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να διευρύνει τα όρια της εκλογικής του επιρροής και, παρά το ότι αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα ποσοστά του, δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πετύχει κάποια πολιτική υπέρβαση.

hndfvdfvvffv
jkkjkjj

Την ίδια στιγμή, οι δύο αρχηγοί Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δείχνουν με κάθε τρόπο την ανυπαρξία επικοινωνίας μεταξύ τους και αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο πολιτικής συνεργασίας. Το αδιέξοδο της ελληνικής Κεντροαριστεράς περιγράφουν εύγλωττα οι απαντήσεις για το ποιο πρόσωπο μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας παράταξης, με τα ποσοστά να είναι εξαιρετικά χαμηλά για όλα τα πρόσωπα που μετρήθηκαν και την απάντηση «δεν ξέρω» να κυριαρχεί με 45%. Στην πρώτη θέση καταγράφεται ο κ. Τσίπρας με 16% και ακολουθούν ο Ν. Ανδρουλάκης με 13,4%, ο Στ. Κασσελάκης με 10,5% ενώ νέα πρόσωπα, όπως οι κ. Χάρης Δούκας, Αλέξης Χαρίτσης και Μανώλης Χριστοδουλάκης, ανιχνεύονται σε μονοψήφια ποσοστά. Ενδεικτικό του ρήγματος και της απόστασης που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων είναι και το γεγονός ότι κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν έχει διείσδυση στον άλλο χώρο, παρά μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων τους. Εξίσου αποθαρρυντικό είναι και το αποτέλεσμα για το πρόσωπο που μπορεί να έχει πιθανότητες νίκης απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, με τον «κανένα» να καταγράφει ποσοστό 52,6% και τους κ. Κασσελάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη καθηλωμένους σε χαμηλά ποσοστά.

Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Η κυλιόμενη δημοσκόπηση της GPO επιβεβαιώνει τα ευρήματα της προηγούμενης εβδομάδας, με τα τρία πρώτα κόμματα να εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, απόρροια του προεκλογικού κλίματος που έχει ενταθεί. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτή παρουσιάζουν οι συσπειρώσεις και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων, καθώς αυτά τα δύο μεγέθη είναι που θα καθορίσουν τα όρια της εκλογικής επιρροής του κάθε κόμματος. Οι εκατέρωθεν μετακινήσεις θα συνεχιστούν έως και την τελευταία ημέρα, αφού μας είναι γνωστό από προηγούμενες αναμετρήσεις πως ένα σημαντικό κομμάτι της αδιευκρίνιστης ψήφου αποφασίζει ακόμα και πάνω από την κάλπη. Αυτό που διαφαίνεται από την ανάλυση όλων όσοι δηλώνουν σίγουροι για την επιλογή τους είναι πως η αποχή είναι πιθανό να ευνοήσει τα μεγαλύτερα κόμματα αφού, παρά τη διασπορά της ψήφου, οι πολίτες που θέλουν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας και όχι να υπερψηφίσουν ένα συγκεκριμένο κόμμα είναι πιο πιθανό να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Ειδικά η Ν.Δ. έχει στηρίξει μεγάλο μέρος της καμπάνιας της στον περιορισμό του φαινομένου της αποχής, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να κινητοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επενδύει πολλά για την προσέλκυση εκλογέων στην παρουσία του νέου αρχηγού, που, υιοθετώντας ένα απολύτως προσωποπαγές ύφος εκστρατείας, μπορεί να συγκινήσει κοινά λιγότερο ιδεολογικά ταυτισμένα. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι διαθέτουν ισχυρούς εσωκομματικούς μηχανισμούς κινητοποίησης, ενώ η δημοσκοπική άνοδος των τελευταίων μηνών μπορεί να δώσει ώθηση στο συντηρητικό ακροατήριο υπέρ της Ελληνικής Λύσης.

euroekloges_ypopsifioi

Πρόθεση / εκτίμηση ψήφου

Παράλληλα, η δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά καταγράφει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, δυο μόλις εβδομάδες πριν τις κάλπες.

Ταυτόχρονα, ακλόνητο και ξεκάθαρο αποτυπώνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση ψήφου. Η κυλιόμενη δημοσκόπηση της GPO επιβεβαιώνει τα ευρήματα της προηγούμενης εβδομάδας, με τα τρία πρώτα κόμματα να εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, απόρροια του προεκλογικού κλίματος που έχει ενταθεί.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη με 29,3% ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,8%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 11,7%, μπροστά από το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 7,6 %. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7,5%, η Νίκη με 3,1% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,8%. Η Νέα Αριστερά βρίσκεται στο 2,6%, οι Δημοκράτες στο 2,3% και Μέρα25 στο 1,8%, όπως η Φωνή Λογικής. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 10,2%.

Αντίστοιχα, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 33,4% ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,8%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 13,2% και το ΚΚΕ ακολουθεί με 8,7 %.. Η Ελληνική Λύση στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει το 8,6%, η Νίκη το 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας το 3,2%, ενώ στο 3% βρίσκεται η Νέα Αριστερά. Ακολουθούν οι Δημοκράτες με 2,5% Μέρα25 στο 2,1%, και Φωνή Λογικής με 2,1%, ενώ το “άλλο” φτάνει το 3,9%.

prothesi

Η ταυτότητα της έρευνας της GPO για τα Παραπολιτικά

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: G.P.O. ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε. ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΟΜΙΛΟΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΣΚΟΠΟΣ: Δημοσκόπηση – έρευνα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. ΧΡΟΝIKH ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 13-22/05/2024. ΔΕΙΓΜΑ: 2.900 άτομα, ηλικίας 17+ ετών. / Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του. ΜΈΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΊΑΣ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία κατοίκων ως προς τις περιφέρειες, το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση. ΜΈΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές και online συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και CAWI με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ± 2,45%. Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε, και ειδικά η πρόθεση ψήφου, αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»