Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 16 μονάδων του Ανδρουλάκη έναντι του Παπανδρέου

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της Interview για την politic.gr με διψήφιο ποσοστό φαίνεται να προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης του Γιώργου Παπανδρέου στο δεύτερο γύρο εκλογών του ΚΙΝΑΛ για την ηγεσία του κόμματος.

Ειδικότερα, στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίσετε για Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ την επόμενη Κυριακή», οι συμμετέχοντες του πρώτου γύρου των εκλογών σε ποσοστό της τάξης του 56.6% επιλέγουν Ν. Ανδρουλάκη, το 40% προτιμά τον Γ. Παπανδρέου, ενώ μόλις το 3.4% δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Συνεπώς, σύμφωνα με την έρευνα, επαναλαμβάνεται η εμπειρία της εκλογής ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ το 2017, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δεν ανατρέπεται στο δεύτερο.

Η υποψηφιότητα του Ν. Ανδρουλάκη είναι αυτή που προηγείται στο διακύβευμα του «ποιος μεταξύ των δύο υποψηφίων μπορεί να πετύχει υψηλότερα ποσοστά για το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ». Το 56.5% από τα μέλη και φίλους του ΚΙΝΑΛ ψηφίζει με κριτήριο την ανανέωση του κόμματος υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη και το 39.1% υπέρ του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Οι ψηφοφόροι του Α. Λοβέρδου καθορίζουν το νικητή του δεύτερου γύρου
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων των υπόλοιπων υποψηφίων από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή. Ο κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου, Ανδρέας Λοβέρδος, φαίνεται να αποτελεί καταλύτη για το αποτέλεσμα του β’ γύρου και κατ’ επέκταση για την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος μόλις αναλάβει τα ηνία.

Μετά και από τη δημόσια θέση του Ανδρέα Λοβέρδου υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για σεβασμό του μηνύματος που έστειλαν οι κάλπες της πρώτης Κυριακής, το 67% των ψηφοφόρων του μετακυλίεται στην υποψηφιότητα Ανδρουλάκη και το 25% στον Παπανδρέου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των Καστανίδη, Χρηστίδη και Γερουλάνου τάσσονται υπέρ του προσώπου του Παπανδρέου.

Αν και τα ποσοστά των τριών υποψηφίων του α’ γύρου ήταν συρρικνωμένα, το γεγονός ότι ο Παπανδρέου κερδίζει τους ψηφοφόρους τους, δείχνει μία τάση στα εσωτερικά της Χαριλάου Τρικούπη. Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης, ότι αν και Ανδρουλάκης και Χρηστίδης φαίνεται να έχουν εξαρχής κοινές εκλογικές δεξαμενές στην πράσινη νεολαία, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Χρηστίδη μεταφέρεται υπέρ του της υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 77.1% έναντι του 11.8% επιθυμεί την επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ μέχρι στιγμής ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το όνομα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως εάν εκλεγεί, το ΠΑΣΟΚ και ο ήλιος θα υπάρχουν στη νέα ονομασία.

Αν και η εγκατάλειψη του ονόματος ΠΑΣΟΚ ήταν υποχρεωτική λόγω χρεών, ο πάλαι ποτέ ισχυρός αυτός πολιτικός χώρος πάντα στο όνομα αυτό «άκουγε».

Η πλειοψηφία επιθυμεί την επαναφορά των παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ
Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής είναι ένα πολιτικό γεγονός με αυτοτελή αξία που όμως αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδίως της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο χώρος του «πολιτικού κέντρου» ως χώρος με σημαντική πολιτική κινητικότητα και μεταβλητότητα περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των «αναποφάσιστων» ψηφοφόρων.

Ειδικότερα, το 82.5% των φίλων/μέλων του ΚΙΝΑΛ επιθυμεί να επιστρέψουν στο κόμμα, τα άτομα που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά παράδοση ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Το 11.8% επιθυμεί την επαναφορά ψηφοφόρων από το χώρο της ΝΔ.

Τέλος τη δική της αξία έχει και η κάρτα με την εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος με το αντίστοιχο περιθώριο σφάλματος. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό του Ν. Ανδρουλάκη κυμαίνεται από 55,8% έως 60.8%, ενώ αυτό του Γ. Παπανδρέου από 39.2% έως 44.2%.

Όπως και να έχει, οι κάλπες που θα ανοίξουν την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου θα δώσουν σίγουρα πολλές απαντήσεις για το ποιος μπορεί να είναι ο νέος ρόλος του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό και ποιες αλλαγές θα δρομολογήσει.

Πηγή: politic.gr