Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 32% η ΝΔ στις ευρωεκλογές, 16,5 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ

997

Η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τη συσπείρωσή της, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει να πιάσει το συμβολικό όριο του 33%, που ήταν το ποσοστό της στις προηγούμενες ευρωεκλογές, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει ο πιο συμπαγής πολιτικός χώρος, όχι όμως ένα ηγεμονικό «πλειοψηφικό» ρεύμα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία παραμένει ιδιαίτερα δυσαρεστημένη και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξη, όπως έχει φανεί και από τις άλλες δημοσκοπήσεις, με σχετικά ισχυρά ποσοστά δυσαρέσκειας και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, αυτή η δυσαρέσκεια δεν παίρνει μια ενιαία μορφή, αλλά διασπείρεται σε ένα ευρύ φάσμα κομμάτων, την ώρα – και αυτή είναι σίγουρα μια σημαντική παράμετρος – ένα σημαντικό μέρος των δυσαρεστημένων βρίσκονται στο φάσμα της αδιευκρίνιστης ψήφου. Καθοριστική παράμετρος θα είναι και η αποχή, με τις ενδείξεις να παραπέμπουν σε χαμηλότερη συμμετοχή σε σχέση με το 2019, παρά την άνοδο του ενδιαφέροντος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Ως προς τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη, ενώ ως προς την τέταρτη η Ελληνική λύση αυτή τη στιγμή δείχνει να ξεπερνά στην εκτίμηση ψήφου το ΚΚΕ, την ώρα που τόσο η Νίκη όσο και Πλεύρη Ελευθερίας δείχνουν να έχουν δυναμική άνω του 4%.

dimoskopisi_mega-13

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές αλλά παραμένει κάτω από αυτό του 2019

Ως προς το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές, στοιχείο καθοριστικό και για το ποσοστό συμμετοχής, αυτό συνεχίζει μια αυξητική πορεία σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρά πιο κάτω από το επίπεδο του 2019.

Ως προς τη γνώμη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ενδιαφέρον ότι παρότι αυτή τη φορά καταγράφεται το πιο υψηλό ποσοστό θετικών γνωμών των τελευταίων μηνών (53%), εντούτοις το 40% των αρνητικών εκτιμήσεων δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Πηγή: Eleftherostypos.GR