ΔΝΤ: «Η ρωσική οικονομία θα ξεπεράσει σε ανάπτυξη όλες τις προηγμένες χώρες το 2024» – Στον «κουβά» οι προβλέψεις για οικονομική καταστροφή

364

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος ταχύτερα από εκείνες των δυτικών χωρών που προσπαθούν να την απομονώσουν.

Στις τελευταίες του προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν στις 16 Απριλίου, το ΔΝΤ είδε τη ρωσική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 3,2% φέτος, ξεπερνώντας τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίες θα καταφέρουν να φτάσουν το 2,7%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,9% και η συνολική οικονομία της Ευρωζώνης κατά 0,8%.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία θα αναπτυχθεί κατά 1,9%, αλλά η Γαλλία και η Ιταλία θα καταφέρουν μόνο 0,7%, με τη Γερμανία, την παραδοσιακή ατμομηχανή της Ευρώπης, να σημειώνει ένα αδύναμο 0,2% – αν και αυτό θα ήταν μια βελτίωση σε σχέση με τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3% το 2023.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι κάπως ενοχλητική για τις δυτικές χώρες που προσπάθησαν να απομονώσουν και να αποδυναμώσουν τη ρωσική οικονομία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ορισμένοι πολιτικοί ειδήμονες είχαν προβλέψει μια οικονομική καταστροφή για τη Ρωσία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ότι συνέβη.

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία πανηγυρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις έκαναν τη χώρα πιο αυτοδύναμη, με τις εγχώριες επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση να παραμένουν εύρωστες.

Παρόλα αυτά, η χώρα έχει βιώσει μια σημαντική εκροή ανδρών στρατιωτικής ηλικίας που επιδιώκουν να αποφύγουν τη στράτευση. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές δαπάνες και το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών και των ζημιών στις υποδομές και τον εξοπλισμό, θα έχουν σοβαρές μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες, λένε οι εμπειρογνώμονες.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία παρέμεινε αξιοσημείωτα ανθεκτική, με σταθερή ανάπτυξη και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται πλέον σχεδόν τόσο γρήγορα όσο είχε αυξηθεί.

Αυτό, είπε, συνέβη παρά τα ζητήματα όπως «οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού μετά την πανδημία, μια ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, ακολουθούμενη από μια παγκοσμίως συγχρονισμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Η ισχυρή ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ταχεία πτώση του πληθωρισμού υποδήλωνε θετικές αλλαγές στην πλευρά της προσφοράς, ανέφερε το ΔΝΤ, όπως η μείωση των σοκ των ενεργειακών τιμών και η αξιοσημείωτη αύξηση της προσφοράς εργασίας. Είπε ότι αυτό ενισχύθηκε από τη σημαντική μετανάστευση σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες.

Καθώς τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έγιναν πιο κοινά, οι δράσεις νομισματικής πολιτικής συνέβαλαν στην αγκύρωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

Κατά μέσο όρο, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην πλειονότητα των προηγμένων οικονομιών ήταν ιστορικά εντός περίπου 1,5 ποσοστιαίας μονάδας από την πραγματική ανάπτυξη.

Εξακολουθεί να προβλέπει ορισμένες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία φέτος. Οι κίνδυνοι πληθωρισμού παραμένουν και «η πρόοδος προς τους στόχους του πληθωρισμού έχει κάπως σταματήσει από την αρχή του έτους», ανέφερε.

Επιπλέον, είδε επίσης αυξανόμενες οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Δύσης.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανακάμψει, αλλά ξεκινάει από χαμηλό σημείο λόγω των προηγούμενων προβλημάτων και των αυστηρών νομισματικών κανόνων, δήλωσε το ΔΝΤ. Οι υψηλοί μισθοί και οι τιμές για τις υπηρεσίες μπορεί να βγάλουν εκτός τροχιάς τον φθίνοντα πληθωρισμό, πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν εμφανίζει σημάδια οικονομικής υπερθέρμανσης, αν και το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική στη μετάβαση προς τη νομισματική χαλάρωση.

«Ενώ οι αγορές εργασίας εμφανίζονται ισχυρές, η ισχύς αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί απατηλή εάν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει εργατικό δυναμικό εν αναμονή μιας ανάκαμψης της δραστηριότητας που δεν υλοποιείται», δήλωσε το ΔΝΤ.

Η Κίνα θα απολαύσει μια ανάπτυξη της τάξης του 4,6% και η Ινδία θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν το 7%, ανέφερε. Και οι δύο χώρες εξασφαλίζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και συχνά κατηγορούνται ότι συμβάλλουν στην επιτυχή παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων από το Κρεμλίνο.

Πηγή: NewsFire.GR