Ε.Ε.: Στο στόχαστρο η Ουγγαρία και το δικαίωμα βέτο – Πιέσεις για να καταργηθεί το ισχυρότερο χαρτί των μικρότερων κρατών – μελών

242

Το Βέλγιο, που μέχρι τα τέλη Ιουνίου εκτελεί χρέη προεδρεύοντος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτρέπει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκκίνησης της διαδικασίας για να στερήσουν από την Ουγγαρία — η οποία αναλαμβάνει την προεδρία τον επόμενο μήνα — το δικαίωμα της ψήφου.

«Έχουμε μια Ευρώπη που κάνει έναν δύσκολο δρόμο, δυστυχώς, με ορισμένα κράτη – ένα κράτος συγκεκριμένα – να υιοθετούν ολοένα και περισσότερο μια στάση συναλλαγής, μπλοκαρίσματος και βέτο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ σε συνέντευξή της στο POLITICO.

Η Λαμπίμπ τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Βουδαπέστης, μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος να πάρουμε αποφάσεις: να πάμε κατευθείαν στην ενεργοποίηση του άρθρου 7 μέχρι το τέλος, το οποίο προβλέπει το τέλος του δικαιώματος βέτο», είπε η Βελγίδα ΥΠΕΞ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε την πρώτη φάση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας το 2018, αλλά η διαδικασία έχει «παγώσει». Το επόμενο βήμα αυτής της διαδικασίας, που χρησιμοποιείται όταν μια χώρα θεωρείται παραβιάζει τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλείται συχνά «πυρηνική επιλογή» επειδή – όπως επισημαίνει το POLITICO – προβλέπει τις πιο σοβαρές πολιτικές κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει το μπλοκ σε μια χώρα μέλος — την αναστολή του δικαιώματος ψήφου για αποφάσεις της ΕΕ.

Η Ουγγαρία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο, δίνοντας στη Βουδαπέστη περισσότερες εξουσίες για τον καθορισμό της ατζέντας και των προτεραιοτήτων της ΕΕ για έξι μήνες, παρόλο που ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει να παρεμποδίζει τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ για σημαντικά ζητήματα, από τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το επόμενο βήμα για να καλωσορίσει το Κίεβο στους κόλπους της Ένωσης.

«Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας», είπε η Λαμπίμπ. «Είτε αντιμετωπίζουμε τις ευθύνες μας, κάτι που απαιτεί πολιτικό θάρρος και θέληση, ή διαθέτουμε μηχανισμούς που δεν λειτουργούν. Και έτσι πρέπει να επιλέξουμε».

«Αν πάμε μέχρι τέρμα με αυτόν τον μηχανισμό, πρέπει να λειτουργήσει. Αν δεν λειτουργήσει, πρέπει να τον μεταρρυθμίσουμε. Αυτό είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η Λαμπίμπ.

Απογοητευμένες από τις κινήσεις της Βουδαπέστης, άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους για να παρακάμψουν τη Βουδαπέστη σε σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ, όπως η στόχευση των ρωσικών εξαγωγών, χωρίς να απαιτείται ομοφωνία. Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ προτείνουν επίσης να δοθεί στην Ουγγαρία ένα αδύναμο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την επιθυμία της Βουδαπέστης να διατηρήσει τη περιζήτητη θέση της διεύρυνσης.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο δεκαετίες, η κυβέρνηση του Όρμπαν έδωσε στο κυβερνών κόμμα Fidesz μεγαλύτερη επιρροή στο δικαστικό σύστημα και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βουδαπέστη επιβραδύνει συνεχώς τη βοήθεια προς την Ουκρανία ή αρνείται εντελώς να βοηθήσει.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Γερμανία αμφισβήτησαν την ικανότητα της Βουδαπέστης να διευθύνει το Συμβούλιο της ΕΕ από την 1η Ιουλίου — αλλά η Λαμπίμπ είπε ότι το Βέλγιο επέμεινε πως η Ουγγαρία πρέπει να αναλάβει την προγραμματισμένη θητεία της.

«Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι το να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει σεβασμό των αξιών, να έχεις δικαιώματα, να έχεις πρόσβαση σε κεφάλαια, αποτελώντας μέρος της ενιαίας αγοράς, σεβόμενη τις αξίες της ελευθερίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», είπε.

«Γι’ αυτό η Ουγγαρία βρίσκεται τώρα υπό τη διαδικασία του Άρθρου 7 και ολοένα και πιο απομονωμένη», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ουγγαρίας στην ΕΕ δήλωσε: «Το κύριο μέλημα της Ουγγαρίας είναι να κρατήσει την Ένωση μακριά από τον πόλεμο στη γειτονιά μας. Εάν ο πόλεμος φτάσει στην ΕΕ, τότε το άρθρο 7 θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματά μας».

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής ορισμένων δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (όπως το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) εάν μια χώρα παραβιάζει σοβαρά και κατ’ εξακολούθηση τις αρχές επάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες). Αντίθετα, οι υποχρεώσεις την εν λόγω χώρας που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους εξακολουθούν να είναι δεσμευτικές.

Πηγή: politico.eu