Ε. Λέκκας για Τουρκία: Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000

186

Δυσοίωνες προβλέψεις για μέγεθος του ανθρωπίνου δράματος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000», ενθυμούμενος αντίστοιχες εικόνες ισοπέδωσης θυμάται μετά τον μεγάλο σεισμό του Ιζμίτ το 1999.

«Πρόκειται για μία από τις μεγάλες καταστροφές, δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Δεν θα με εκπλήσσει το γεγονός αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί πολύ πιο πάνω από ό, τι ανακοινώνεται και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε και σε κτίρια αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από Τούρκους συναδέλφους», συμπλήρωσε και επανέλαβε τον αριθμό των εκτιμώμενων θανάτων λέγοντας ότι ο σεισμός έγινε «σε μια τεράστια περιοχή όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Ο ίδιος εκτίμησε πως πρόκειται για «μια τεράστια ζημιά την οποία θα η οποία θα δρομολογήσει τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα και εντός και εκτός Τουρκίας. Και αυτό είναι βέβαιο βλέποντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν εδώ στην Τουρκία».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «ο κόσμος εδώ είναι ακόμα μουδιασμένος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι του έχει συμβεί, αλλά και το τι θα γίνει από τώρα και πέρα», σημειώνοντας πως μόνο «η πόλη της Αντιόχειας είναι μία πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, η οποία έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5πέμπτα, για να μην πω τα 3/5».

Είπε ακόμα ότι αν λάβει υπόψιν τη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, όπου οι Ιάπωνες ήθελαν 8 χρόνια για να κάνουν την πλήρη ανάκαμψη στο μετά καταστροφικό στάδιο, στην Τουρκία θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να πούμε ότι επανέρχεται η περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση.