Έκκληση να χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν διχάζει την ΕΕ

226

Ο χαρακτηρισμός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ως τρομοκρατικής οργάνωσης δίχασε την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για διήμερη σύνοδο κορυφής για να αποφασίσουν την απάντηση του μπλοκ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ στις 13-14 Απριλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη υποστηρίξει την κίνηση χαρακτηρισμού το 2023 και η πρόταση έχει την στήριξη της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Η Γερμανία και η Γαλλία, ωστόσο, αντιτίθενται σθεναρά στην απαγόρευση της 120.000 μελών πτέρυγας του ιρανικού στρατού, λέγοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας ή στη στοχοποίηση και φυλάκιση διπλών υπηκόων.

Η Γερμανία υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ δεν θα μπορούσε νομικά να προσθέσει το IRGC στον τρομοκρατικό της κατάλογο εάν δεν είχε πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση εντός του μπλοκ, άποψη που υποστήριξε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Εάν αυτό ισχύει, δήλωσαν ορισμένοι πολιτικοί, τότε η ΕΕ θα πρέπει απλώς να αλλάξει τα νομικά της κριτήρια για να επιτρέψει την κίνηση αυτή.

Μεταξύ αυτών, ο Ολλανδός βουλευτής Ρούμπεν Μπρέκελμανς υποστήριξε ότι εάν «ακόμη και μετά από όλες τις φρικαλεότητες του IRGC, τα νομικά κριτήρια της ΕΕ εξακολουθούν να μην πληρούνται…. σε αυτή την περίπτωση: ας μειώσουμε το νομικό όριο».

Ο Μάθιου Λέβιτ, πρώην αναπληρωτής βοηθός γραμματέα για τις πληροφορίες και την ανάλυση στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ενώ ο Μπορέλ και η Γερμανία υποστήριξαν ότι ένα δικαστήριο της ΕΕ έπρεπε πρώτα να διαπιστώσει ότι το IRGC είχε διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις, «αυτό … δεν ισχύει».

«Δεν υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων – όλα παραδεκτά βάσει των κανόνων που διέπουν τη διαδικασία καθορισμού τρομοκρατικών ομάδων της ΕΕ – για να υποστηριχθεί ο καθορισμός του IRGC ως τρομοκρατικής ομάδας», δήλωσε.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν το IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση ήδη από τον Απρίλιο του 2019.

Ωστόσο, για μια ΕΕ που συχνά δυσκολεύεται να μιλήσει με μια φωνή όσον αφορά τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα, η απάντησή της στο Ιράν απειλεί να διχάσει ακόμη περισσότερο τις κυβερνήσεις της.

Ένας πιθανός συμβιβασμός, είπαν οι εμπειρογνώμονες, θα ήταν η δημιουργία ενός μηχανισμού κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 22 Απριλίου στο Λουξεμβούργο, ο οποίος θα επέτρεπε τον χαρακτηρισμό του IRGC ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Μπορέλ δήλωσε: «Θα ζητήσω από τις νομικές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης να επανεξετάσουν το θέμα και να δουν αν υπάρχει κάποια υπόθεση στην οποία θα μπορούσαμε να στηρίξουμε αυτή την πρόταση, αλλά προς το παρόν δεν την έχουμε».

Μια λιγότερο ριζοσπαστική κίνηση, η οποία έλαβε τη γαλλική και τη γερμανική υποστήριξη, ήταν η επέκταση του καθεστώτος κυρώσεων που αποσκοπούσε στον περιορισμό της προμήθειας μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στη Ρωσία και πυραύλων σε ιρανικούς πληρεξουσίους στη Μέση Ανατολή.

«Τόσο πολύ για το ότι οι ‘άλλοι’ στην ΕΕ είναι το πρόβλημα», σχολίασε η Ανσαλέ Ρίλαντ, σύμβουλος πολιτικής στη γερμανική Μπούντεσταγκ.

Εντός της ΕΕ, η κυβέρνηση της Γερμανίας υποστηρίζει παραδοσιακά σθεναρά το Ισραήλ.

Ορισμένοι υποστηρικτές των αυστηρότερων μέτρων κατά του Ιράν είχαν μόνο περιορισμένες ελπίδες όσον αφορά την αντίδραση της ΕΕ στη στρατιωτική επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ.

«Η απάντηση της ΕΕ στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ θα είναι αυστηρά επιτελεστική, όπως αναμενόταν», προέβλεψε ο Τζέισον Μπρόντσκι, διευθυντής πολιτικής της οργάνωσης United Against Nuclear Iran (Ενωμένοι κατά του πυρηνικού Ιράν).

«Ήμασταν ενωμένοι στην αύξηση των κυρώσεων προς το Ιράν», διακήρυξε ο Μπορέλ, ο οποίος προήδρευσε σε ένα διαδικτυακό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 16 Απριλίου.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε, «μια κλιμάκωση θα αύξανε επίσης τα δεινά στη Γάζα».

Οι αγώνες της ΕΕ σχετικά με την αντίδρασή της στο Ιράν έρχονται την ώρα που ο διπλωμάτης της ΕΕ Γιόχαν Φλοντέρους κρατείται σε ιρανική φυλακή εδώ και δύο χρόνια, αφού συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας και της «διαφθοράς επί της γης» στις 17 Απριλίου 2022.

Η οικογένειά του δήλωσε ότι είναι έγκλειστος στη φυλακή Εβίν, και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικός μοχλός από την κυβέρνηση του Ιράν στις συναλλαγές της με τη Σουηδία και την ΕΕ.

Πηγή: NewsFire.GR