Εκλογές 2023: Σόου Κασιδιάρη στο Εφετείο Κακουργημάτων

15507

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Ηλίας Κασιδιάρης, έκανε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο καταδικασθείς σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, ζήτησε με αίτημα του από το δικαστήριο να πάρει θέση για το εάν ισχύει το τεκμήριο αθωότητας του, με αφορμή την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου για τη μη ανακήρυξη του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

 

«Ζητώ να μου απαντήσετε αν υιοθετείτε όσα αναφέρει στην απόφαση του το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αν ισχύει για εμένα το τεκμήριο αθωότητας ή αν κακώς βρίσκομαι εδώ και ταλαιπωρώ τους συνηγόρους μου» ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης στο δικαστήριο, ισχυριζόμενος πως παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας του και ζήτησε από το δικαστήριο να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με όλα αυτά.

Μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Κασιδιάρης ανάφερε: «Αποδέχεστε αυτό που λέει το Ανώτατο Δικαστήριο ότι εγώ δεν έχω το τεκμήριο αθωότητας; Ισχύει ότι εκτίω ποινή για παράνομη οπλοκατοχή; Ισχύει ότι έχω καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα κατά πολιτεύματος;», προσθέτοντας πως «η σύνθεση που έλαβε την απόφαση ήταν νοθευμένη διότι δεν εκδίκασε την υπόθεση η πενταμελής σύνθεση».

 

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος του με τον Ηλία Κασιδιάρη να απαντά: «Άρα δεν έχω τεκμήριο αθωότητας! Αυτό λέτε όταν λέει εισαγγελέας θα το δούμε στην απόφαση. Αυτά γίνονται σε καθεστώτα Ουγκάντας!».

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκαν και οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας. Όπως ανέφερε ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης το αίτημα Κασιδιάρη είναι «πολιτικό και εκλογικό που απευθύνεται στο ακροατήριο του καθώς η συνεδρίαση είναι η προτελευταία πριν τις εκλογές».

Είπε επίσης πως «εμείς τασσόμαστε υπέρ του τεκμηρίου αθωότητας και κατά να υπάρχει κάποια σκιά. Το αίτημα είναι Μη νόμιμο. Ο Άρειος Πάγος λειτουργεί ως διοικητικό και όχι δικαιοδοτικό όργανο. Δεν διασταυρώνεται το πεδίο της δικαιοδοτικής λειτουργίας του δικαστηρίου σας με τη διοικητική του Αρείου Πάγου».

Από την πλευρά του ο έτερος συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Θανάσης Καμπαγιάννης έκανε λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου προκειμένου να ανοίξουν παράθυρο για αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς.

Το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη απορρίφθηκε ομόφωνα ως απαράδεκτο με την πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να επισημαίνει πως «δεν στηρίζεται σε κάποια διάταξη νόμου» και να υπενθυμίζει πως «πάγια αρχή του δικαίου αποτελεί το τεκμήριο αθωότητας που ισχύει μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης».

Υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη τον χειροκρότησαν ενώ αποχωρούσε από τη δικαστική αίθουσα και καταφέρθηκαν κατά της έδρας φωνάζοντας: «Είστε απαράδεκτοι».