Ελληνοτουρκικό: Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις

240

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» για τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Ο κ. Σέρμπος αναφέρθηκε αρχικά στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης τονίζοντας πως η θέση της είναι κομβική.

«Η Αλεξανδρούπολη έχει απασχολήσει έντονα και παλαιότερα τους Τούρκους. Ένας βασικός λόγος, πέρα από τα ενεργειακά, είναι πως εκεί καταλάβανε, και το έχουν καταλάβει εδώ και αρκετά χρόνια, αυτό που ήθελαν και οι Αμερικανοί μετά την πρώτη κρίση, να υπάρχει μία δεύτερη γραμμή άμυνας, της Δύσης έναντι της Ρωσίας, ιδιώς των Αμερικανών» εξήγησε.

Επισήμανε πως η Ελλάδα μέσω της Αλεξανδρούπολης δεν θα καταναλώνει μόνο ενέργεια αλλά θα την παρέχει και σε μια ευρύτερη περιοχή.

«Σας θυμίζω πως αυτές οι εγκαταστάσεις θα είναι έξω από τα δέκα ναυτικά μίλια» είπε ο καθηγητής.

Αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Σέρμπος δήλωσε πως η ομιλία στο Κογκρέσο ήταν μια άσκηση διπλωματίας και για την «Ελλάδα πήγε πάρα πολύ καλά».

«Τα F-35 πρέπει να τα δούμε ξεχωριστά γιατί σαφώς είναι μία σημαντική προσθήκη στο ελληνικό οπλοστάσιο, από την άλλη υπάρχει ένα σημαντικό κόστος» επισήμανε.