Εμανουέλ Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να «ανοίξει τη συζήτηση» για τη δική της πυρηνική δύναμη

403

Η Γαλλία πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για την οικοδόμηση μιας πανευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας, ώστε να συμπεριλάβει την επανεξέταση του δικού της πυρηνικού δυναμικού, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας σε μια ομάδα νέων στο Ευρωπαϊκό Σχολείο στο Στρασβούργο την Παρασκευή (26/4), ο Μακρόν τόνισε ότι ενώ η Γαλλία προστατεύεται ήδη από το ΝΑΤΟ, «πρέπει τώρα να προχωρήσει παραπέρα» για να διασφαλίσει την ασφάλειά της και να «χτίσει μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα».

Σημείωσε ότι η εγγύηση ότι η ασφάλεια «μπορεί να σημαίνει ανάπτυξη αντιπυραυλικών ασπίδων» για να μπορέσει να αποτρέψει τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Το να είσαι αξιόπιστος σημαίνει επίσης να έχεις πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα αποτρέψουν τους Ρώσους», πρόσθεσε.

Πολλοί δυτικοί ηγέτες έχουν επιμείνει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, επικαλούμενοι φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, έχει απορρίψει τέτοιες εικασίες ως «ανοησίες», επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος συνεισφέρων του ΝΑΤΟ, ξοδεύουν δέκα φορές περισσότερα για την άμυνα από τη Μόσχα. Έχει επίσης δηλώσει ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση του ΝΑΤΟ να αγνοήσει τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας.

Εξηγώντας τη στάση του για τα πυρηνικά όπλα, ο Μακρόν συνέχισε λέγοντας ότι ενώ η Γαλλία θα χρησιμοποιούσε το οπλοστάσιό της μόνο εάν απειλούνταν τα ζωτικά της συμφέροντα, αυτά τα συμφέροντα έχουν επίσης ευρωπαϊκή διάσταση. Αυτό σημαίνει ότι το γαλλικό πυρηνικό δόγμα θα πρέπει να συμβάλει στην αξιοπιστία της άμυνας της ηπείρου, είπε.

«Είμαι υπέρ του ανοίγματος αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει επομένως να περιλαμβάνει αντιπυραυλική άμυνα, βολές όπλων μεγάλης εμβέλειας, πυρηνικά όπλα για όσους τα έχουν ή που έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους», δήλωσε ο πρόεδρος.

Για αρκετά χρόνια, ο Μακρόν υποστήριξε επίσης τη δημιουργία ενός «αληθινού, ευρωπαϊκού στρατού» που θα μπορεί να ενισχύσει ανεξάρτητα την ηπειρωτική ασφάλεια. Αυτό το μήνα, προειδοποίησε επίσης ότι «η Ευρώπη μας σήμερα είναι θνητή και μπορεί να πεθάνει», ενώ ζήτησε μια «στρατηγική αυτονομία» για την Ευρώπη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στρατιωτική παραγωγή. Η περιοχή «πρέπει να δείξει ότι δεν είναι ποτέ υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού στρατού της ΕΕ, ωστόσο, συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις πρωτεύουσες της ΕΕ. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell πρότεινε τον περασμένο μήνα ότι ενώ το μπλοκ θα πρέπει να φιλοδοξεί να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες των μεμονωμένων μελών του, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσει έναν κοινό στρατό.

Αρκετά κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Πολωνίας, έχουν επίσης επισημάνει ότι θέλουν την ασφάλειά τους να είναι εγγυημένη στο υπάρχον πλαίσιο του ΝΑΤΟ.