Η ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας αυξήθηκε αυξήθηκε κατά 5.7%

143

Οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών της Κίνας αυξήθηκαν 5,7 τοις εκατό κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, υψηλότερα από το 5 τοις εκατό που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Πέμπτη.

Οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν 4,9% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,8%, σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων (GAC).

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, το εξωτερικό εμπόριο αγαθών της χώρας ήταν 13,81 τρισεκατομμύρια γιουάν (1,95 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Οι εξαγωγές έφτασαν τα 7,81 τρισεκατομμύρια γιουάν, ενώ οι εισαγωγές στα 6 τρισεκατομμύρια γιουάν.

Μόνο τον Απρίλιο, το εξωτερικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 8% στα 3,64 τρισεκατομμύρια γιουάν, μετά τη συρρίκνωση τον προηγούμενο μήνα, σηματοδοτώντας βελτιώσεις στη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών και των εξαγωγών τους πρώτους τέσσερις μήνες επιταχύνθηκε σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και η κλίμακα έφτασε σε νέο υψηλό την ίδια περίοδο στην ιστορία, δήλωσε ο Lyu Daliang, διευθυντής του Τμήματος Στατιστικής και Ανάλυσης του GAC.

Τον Απρίλιο, οι συναλλαγές της Κίνας με τις αναδυόμενες αγορές συνέχισαν να βελτιώνονται, ενώ οι συναλλαγές της με παραδοσιακές αγορές όπως η Ευρώπη και η Αμερική μετατοπίστηκαν από πτώση σε αύξηση, είπε.

Η ταχεία επέκταση των εξαγωγών πλοίων, ηλεκτρικών οχημάτων, μηχανημάτων κατασκευής και αθλητικού εξοπλισμού διευκόλυνε την ανάπτυξη των εξαγωγών τους πρώτους τέσσερις μήνες, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους τύπους συναλλαγών, το μεταποιητικό εμπόριο μετατοπίστηκε από αρνητικό σε θετικό το πρώτο τετράμηνο, σημειώνοντας άνοδο 0,8% σε ετήσια βάση. Το γενικό εμπόριο έφτασε τα 8,98 τρισεκατομμύρια γιουάν τους πρώτους τέσσερις μήνες, σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας το 65,1% του συνόλου. Το εμπόριο αποθηκών ομολόγων αυξήθηκε 14,9 τοις εκατό σε ετήσια βάση στα 1,92 τρισεκατομμύρια γιουάν.

Όσον αφορά τις εμπορικές οντότητες, το εξωτερικό εμπόριο των κινεζικών ιδιωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 10,7% σε ετήσια βάση τους πρώτους τέσσερις μήνες. Η αξία αντιπροσώπευε το 54,6% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Κίνας, σημειώνοντας αύξηση 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες, το εμπόριο της Κίνας με τις χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Belt and Road αυξήθηκε κατά 6,4% στα 6,54 τρισεκατομμύρια γιουάν τους πρώτους τέσσερις μήνες, αντιπροσωπεύοντας το 47,4% της συνολικής εμπορικής αξίας της Κίνας.

Μεταξύ αυτών, η εμπορική αξία με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας ASEAN ήταν 2,18 τρισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 8,5% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας το 15,8% του συνολικού εμπορίου της Κίνας.

Αν και το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 1,8%, το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δημοκρατία της Κορέας αυξήθηκε κατά 1,1% και 5,5% αντίστοιχα, τους πρώτους τέσσερις μήνες.

Το εμπόριο με τη Λατινική Αμερική αυξήθηκε κατά 11,7% σε ετήσια βάση τους πρώτους τέσσερις μήνες, το εμπόριο με την Αφρική αυξήθηκε κατά 7,7% και το εμπόριο με τις πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας αυξήθηκε κατά 17,9%.

Διαρθρωτικά, το χαρτοφυλάκιο εξαγωγών της Κίνας έχει επιδείξει ισχύ στους τομείς των πλοίων, των ηλεκτρικών οχημάτων και των μηχανημάτων κατασκευής, με ρυθμούς ανάπτυξης 108,4%, 28,3% και 16,2% αντίστοιχα.

Περισσότεροι θετικοί παράγοντες στο εξωτερικό εμπόριο της Κίνας έχουν εμφανιστεί από την αρχή του έτους, ενισχύοντας τη θετική δυναμική ανάπτυξης του εξωτερικού εμπορίου, είπε ο Lyu.

Η Κίνα έχει στοχεύσει την οικονομική της ανάπτυξη στο 5% περίπου φέτος, στόχος που αξιωματούχοι και ειδικοί πιστεύουν ότι είναι εφικτός, λαμβάνοντας υπόψη τα υγιή οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της χώρας και το υποστηρικτικό μείγμα μακροοικονομικής πολιτικής.