Έντεκα χρόνια από την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, από ισλαμιστές

239

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, και ο Συροϊακωβίτης Μητροπολίτης της ίδιας πόλης Ιωάννης Ιμπραήμ έπεφταν θύματα απαγωγής, όταν επέστρεφαν μαζί στην επισκοπική έδρα τους στο Χαλέπι για την Κυριακή των Βαΐων και την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Hταν 22 Απριλίου 2013 όταν στις 15.37 στο κινητό τηλέφωνο του Σύρου (πρώην) καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Χαμπίμπ Λαουέν, έφτασε ένα μήνυμα που έγραφε στην αραβική γλώσσα: «Μας απήγαγαν οι ισλαμιστές, μας πάνε για την Τουρκία…».
Ακολούθησε, ένα λεπτό μετά, ένα δεύτερο μήνυμα, από τον ίδιο αποστολέα, τον Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βέροιας και Αλεξανδρέττας που ενημέρωνε ότι «μας πήγαν στην Τουρκία…». Μετά σιωπή.

Έντεκα χρόνια μετά η υπόθεση παραμένει ένα από τα ανεξιχνίαστα μυστήρια της εμπόλεμης Μέσης Ανατολής και του διωγμού του χριστιανικού στοιχείου στη Συρία.

Με κοινό μήνυμα τους προς τον κλήρο και τον λαό ο Ελληνόρθοδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης και ο Συροϊακωβίτης Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος – Εφραίμ Β΄ τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως «είναι καιρός να κλείσει αυτή η υπόθεση, τουλάχιστον με την αποκάλυψη της αλήθειας, όσο γλυκιά ή πικρή κι αν είναι».

«Έντεκα χρόνια και ακόμα θυμόμαστε την απαγωγή των αδελφών μας Μητροπολιτών Χαλεπίου Ιωάννη Ιμπραήμ και Παύλου. Έντεκα χρόνια αποτελούν μαρτυρία μιας ανθρώπινης τραγωδίας που έχει βάλει στο στόχαστρο τη χριστιανική παρουσία στην Ανατολή. Έντεκα χρόνια από την απαγωγή δύο Ποιμεναρχών μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ανατολής. Έντεκα χρόνια και το Πάσχα μας συνδυάζεται με πικρία που δεν έχει σβηστεί από τις ημέρες. Το λέμε αυτό καθώς αναλογιζόμαστε τι έχει συμβεί στην Ανατολή, όσον αφορά την απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» επισημαίνουν.

Και μεταξύ άλλων συμπληρώνουν:

«Η λόγχη που πλήγωσε τα πλευρά του Χριστού Τον πληγώνει ακόμα με τη συνεχή μετανάστευση των Χριστιανών από την Ανατολή. Ωστόσο, αυτή η Ανατολή έχει δει τη Γέννηση, τη Ζωή, τη Σταύρωση, τον Θάνατο, την Ανάσταση και την Ανάληψη του Κυρίου Ιησού Χριστού και το κήρυγμα των Αγίων Αποστόλων Του που ταξίδεψαν σε όλες τις γωνιές της.

Παρ’ όλα αυτά, τονίζουμε εκ νέου ότι η χριστιανική μας παρουσία σε αυτές τις χώρες είναι μέρος της ομολογίας μας για τον στοργικό μας Χριστό. Έχουμε ανταποδώσει την αγάπη Του σε εμάς αγαπώντας Τον και όντας πιστοί Του, διατηρώντας την πίστη που λάβαμε από τις μητέρες μας, σηκώνοντας τον Σταυρό και βιώνοντας μια ανανεωμένη Ανάσταση, παρά τις δυσκολίες.

Αγαπητοί,

Εν μέσω της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τις παραμονές του λαμπρού Πάσχα, σας απευθυνόμαστε σήμερα με την ελπίδα ότι το μήνυμά μας θα διαβαστεί την ερχόμενη Κυριακή των Βαΐων σε όλους τους ναούς και τις ενορίες. Είναι ένα μήνυμα από εμάς που απευθύνεται στην καρδιά του καθενός από εσάς και μέσω εσάς σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι καιρός να τελειώσει η τραγωδία των δύο Αρχιερέων.»