«Όχι μετανάστευση, όχι φύλα, όχι πόλεμος:» Το Fidesz της Ουγγαρίας ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές

184

Το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz, ξεκίνησε επίσημα την προεκλογική εκστρατεία του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το περασμένο Σαββατοκύριακο, τοποθετώντας τον εαυτό του ως ηγέτη ενός αναδυόμενου μπλοκ υπέρ της ειρήνης στην Ευρώπη, του οποίου ο κύριος στόχος είναι να αποτρέψει τη σύγκρουση της χώρας και της ΕΕ με τη Ρωσία.

Το εθνικό συντηρητικό Fidesz έχει επικρίνει έντονα αυτό που αποκαλεί την «αποτυχημένη» πολιτική των Βρυξελλών για την Ουκρανία: κυρώσεις που απέτυχαν να πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας αλλά επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη, καθώς και ατελείωτη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που δόθηκε στην Ουκρανία που δεν φαίνεται να κάνει μεγάλη διαφορά στο πεδίο της μάχης.

Πέρα από τις αμφισβητήσιμες στρατηγικές αποφάσεις που φαίνεται να αποσύρουν μόνο τον πόλεμο και να στοιβάζουν τα θύματα, η ουγγρική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι πολιτικές και η ρητορική που προέρχονται από τις Βρυξέλλες μπορεί επίσης να κλιμακώσουν αργά τη σύγκρουση, παρασύροντας ολόκληρη την Ευρώπη σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η αποφυγή ενός τέτοιου αποτελέσματος είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Fidesz μεταξύ όλων όσων διακυβεύονται στις επερχόμενες εκλογές της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στην ομιλία του στην εκδήλωση έναρξης της εκστρατείας του κόμματος.

«Στις Βρυξέλλες σήμερα υπάρχει μια υπέρ του πολέμου πλειοψηφία. Η διάθεση στην Ευρώπη είναι αυτή του πολέμου και η πολιτική κυριαρχείται από τη λογική του πολέμου», είπε ο Όρμπαν, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριφέρονται όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν δικός τους να πολεμήσουν και προετοιμάζονται ανάλογα που θα μπορούσαν εύκολα να κλιμακώσουν σύγκρουση.

Ο Όρμπαν συνέχισε:

«Είμαστε ένα βήμα μακριά από την αποστολή στρατευμάτων από τη Δύση στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια δίνη πολέμου που θα μπορούσε να παρασύρει την Ευρώπη στα βάθη. Οι Βρυξέλλες παίζουν με τη φωτιά. … Οι [παγκόσμιοι] πόλεμοι δεν αποκαλούνται ποτέ «παγκόσμιοι πόλεμοι» στην αρχή. Ονομάζονται «ο Τρίτος Βαλκανικός Πόλεμος», «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ», «η διχοτόμηση της Πολωνίας». και μετά κατέληξαν ως δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτό που κάνουν δελεάζει τον Θεό.»

Αντίθετα, το Fidesz καλεί σταθερά την Ευρώπη να ακολουθήσει μια στρατηγική υπέρ της ειρήνης, αναγκάζοντας και τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς μόνο μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω περιττούς θανάτους και δεινά, και στη συνέχεια να αφήσει τη διπλωματία να αναλάβει.

Η Fidesz δεν είναι μόνη στην Ευρώπη με τη στάση της υπέρ της ειρήνης, αν και τη θέση συμμερίζεται μόνο μία άλλη κυβέρνηση της ΕΕ: ​​η Σλοβακία του Robert Fico. Πολλά από τα δεξιά και εθνικά συντηρητικά κόμματα που πρόκειται να έρθουν πρώτο ή δεύτερο στις εκλογές της ΕΕ—συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου— μοιράζονται το όραμα του Orbán για μια αλλαγή παραδείγματος στη στρατηγική της Ευρώπης για την Ουκρανία, αποδεικνύοντας ότι το μήνυμα έχει απήχηση σε μια σημαντική μερίδα Ευρωπαίων.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), μόνο ένας στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει και ένας σαφής πλουραλισμός (41%) θα ήθελε οι Βρυξέλλες να ωθήσουν την Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία σε αντίθεση με Μόνο το 31% πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει την υποστήριξή της επ’ αόριστον.

Αυτή η θέση υπέρ της ειρήνης, όσο δημοφιλής κι αν είναι μεταξύ των ψηφοφόρων, δεν εμπόδισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίσει τους υποστηρικτές της ως Ρώσους «πληρεξούσιους», παρόμοια με τη διαβόητη «αξιοθρήνητη» γκάφα της Χίλαρι Κλίντον.

Αυτή η φαινομενική αδυναμία να αναπαραστήσουμε με ακρίβεια τις επιθυμίες των ψηφοφόρων -όχι μόνο σε σχέση με τον πόλεμο, αλλά και με πολλά άλλα ζητήματα όπως η μετανάστευση, το κλίμα ή η οικονομία- δεν αφήνει άλλη επιλογή από το να αντικαταστήσει την τρέχουσα ελίτ της ΕΕ, είπε ο Όρμπαν. «Πρέπει να καταλάβουμε τις Βρυξέλλες, να παραμερίσουμε τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», είπε ο πρωθυπουργός. «Εάν δεν το κάνουμε, τότε η ανικανότητα και η ανικανότητα των ηγετών των Βρυξελλών θα επιβαρύνουν βαρύ τίμημα» στην Ευρώπη.

Το προεκλογικό πρόγραμμα της Fidesz είναι απλό. Προστατέψτε την ασφάλεια της χώρας και αποφύγετε να παρασυρθείτε σε πόλεμο. Προστατέψτε τα οικονομικά επιτεύγματα από τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ, όπως η μετανάστευση και η πράσινη μετάβαση. Και προστατέψτε τις οικογένειες και τα παιδιά από επιβλαβείς προοδευτικές ιδεολογίες. «Για να καταστήσω σαφές στις Βρυξέλλες: όχι μετανάστευση, χωρίς φύλο, χωρίς πόλεμο!» κατέληξε ο Όρμπαν.

Ο συνασπισμός Fidesz-KDNP αναμένεται να κερδίσει 11 (από τις 21) έδρες της Ουγγαρίας τον Ιούνιο. Πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται επίσης να στείλουν ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, αλλά μόνο μεταξύ 1 και 3 το καθένα.