ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν τη Ρωσία για δοκιμή όπλου στο διάστημα

Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για μια δοκιμή δορυφόρου η οποία περιελάμβανε την εκτόξευση ενός βλήματος με τα «χαρακτηριστικά ενός όπλου», ζητώντας από τη Μόσχα να συμπεριφέρεται «υπεύθυνα» στο διάστημα.

Την Πέμπτη ο επικεφαλής του Space Directorate του Ηνωμένου Βασιλείου, Χάρβεϊ Σμιθ, επέκρινε τη ρωσική στάση στο διάστημα: «Προβληματιζόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία δοκίμασε έναν από τους δορυφόρους της, εκτοξεύοντας ένα βλήμα με τα χαρακτηριστικά ενός όπλου» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters. «Ενέργειες τέτοιου είδους απειλούν την ειρηνική χρήση του διαστήματος…καλούμε τη Ρωσία να αποφύγει περαιτέρω τέτοιες δοκιμές».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δοκίμασε έναν νέο δορυφόρο, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, πραγματοποίησε ελέγχους σε ρωσικό διαστημικό εξοπλισμό, στις 15 Ιουλίου. «Κατά τη διάρκεια δοκιμών της τελευταίας διαστημικής τεχνολογίας, ένας από τους εγχώριους δορυφόρους εξετάστηκε από κοντά μέσω της χρήσης εξειδικευμένου εξοπλισμού μικρού διαστημοπλοίου» είχε ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Σε αμερικανική ανακοίνωση αναφέρεται πως «η US Space Command έχει στοιχεία πως η Ρωσία πραγματοποίησε μια μη καταστρεπτική δοκιμή ενός διαστημικού αντιδορυφορικού όπλου», θέτοντας στις 15 Ιουλίου σε τροχιά «ένα νέο αντικείμενο από τον Cosmos 2543»- έναν ρωσικό δορυφόρο που ήταν σε τροχιά από το 2019.

Σύμφωνα με το CNN, η ανακοίνωση συμπληρώνει πως το νέο αντικείμενο απελευθερώθηκε κοντά σε έναν άλλον ρωσικό δορυφόρο, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται πως επρόκειτο για κάτι που δεν συνάδει με τη δηλωθείσα αποστολή του συστήματος ως δορυφόρου ελέγχου/ επιθεώρησης. Αν και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει και στο παρελθόν τη Μόσχα για δοκιμές αντιδορυφορικών όπλων, είναι η πρώτη φορά που κατηγορούν δημόσια τη Ρωσία για δοκιμή ενός «όπλου σε τροχιά»- δηλαδή ενός όπλου που βρίσκεται στο διάστημα.

«Το ρωσικό δορυφορικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή αυτής της δοκιμής όπλου σε τροχιά είναι το ίδιο δορυφορικό σύστημα για το οποίο εκφράσαμε ανησυχία νωρίτερα μέσα στο έτος, όταν η Ρωσία πραγματοποίησε ελιγμούς κοντά σε δορυφόρο της αμερικανικής κυβέρνησης» είπε ο πτέραρχος Τζον Ρέιμοντ, επικεφαλής της US Space Command και αρχηγός διαστημικών επιχειρήσεων της US Space Force. Αυτό, όπως πρόσθεσε, αποτελεί επιπλέον στοιχείο πως η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και δοκιμή διαστημικών συστημάτων, και «συνάδει με το δημοσιευμένο στρατιωτικό δόγμα του Κρεμλίνου για τη χρήση όπλων που θέτουν σε κίνδυνο αμερικανικά και συμμαχικά μέσα στο διάστημα».