Ερντογάν: “Δεν θα επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία – Θα υποδεχθούμε εταιρείες που φεύγουν από εκεί”

233
Ερντογάν

O Ερντογάν ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία δε σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους, δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας να παγώσουν» καθώς η χώρα του χρειάζεται το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επιχειρώντας να αναλάβει για μία ακόμη φορά το ρόλο «ειρηνοποιού», ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα μιλήσει με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι αντίστοιχα, τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα επισήμανε ότι υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού στα τέσσερα από τα έξι ζητήματα που θέτει η Ρωσία, με τις διαφορές σε σχέση με τα εδάφη να παραμένουν. Σε σχέση με την τοποθέτηση του Ζελένσκι ότι χρειάζεται δημοψήφισμα για να γίνουν οι όποιες παραχωρήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι αυτό ήταν κίνηση μιας «έξυπνης ηγεσίας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι οι «πόρτες μας είναι ανοιχτές για τις εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία». Επισήμανε, επίσης, ότι η Τουρκία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να έχει τρόφιμα και ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεσή τους τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.