Ευρωεκλογές 2024: Με φυλάκιση «κινδυνεύουν» βάσει νόμου όσοι δεν ψηφίσουν – Τι ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012

256

Όχι πως έχουμε ακούσει να εφαρμόζεται αυτός ο νόμος, αλλά η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν η ελληνική νομοθεσία προέβλεπε κυρώσεις για όσους δεν ψηφίζουν στις εκλογές, αδιακρίτως για ποιες μιλάμε, εθνικές, ευρωεκλογές ή αυτοδιοικητικές. Παλαιότερα μάλιστα, πέραν των ποινικών κυρώσεων υπήρχαν και διοικητικές, καθώς, αν δεν ψήφιζες, κινδύνευες να μην μπορείς να εκδώσεις ή να ανανεώσεις διαβατήριο.

Παρ’ ότι ωστόσο, οι όποιοι νόμοι που σε υπεχρέωναν να ψηφίσεις εθεωρούντο παρωχημένοι εδώ και δεκαετίες, μόλις πριν 12 χρόνια, το 2012, εκδόθηκε το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα τιμωρείται με φυλάκιση από έναν μήνα έως έναν χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Τι αναφέρει όμως ο νόμος για εκείνους που δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα:

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ.5 του Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ.26/2012).

Κατ` εξαίρεση η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν είναι υποχρεωτική για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό (άρθρο 117 παρ. 2 του π.δ.26/2012).