Φον ντερ Λάιεν: Έχει αυξηθεί στην Ευρώπη το μίσος κατά των Εβραίων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουσα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την έντονη ανησυχία της «για την αύξηση του μίσους εναντίον των Εβραίων η οποία παρατηρείται κατά την περίοδο της πανδημίας».

Τη δήλωση αυτή έκανε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου και τόνισε ότι «εντός του έτους θα παρουσιάσει μια στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη».

Στη δήλωσή της, η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι η αυριανή ημέρα , 27η Ιανουαρίου και 76η επέτειος της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, αποτελεί ημέρα μνήμης «για τα εκατομμύρια Εβραίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, καθώς και όλα τα άλλα θύματα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά και Σίντι, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».

Δυστυχώς, συνεχίζει, «ο αντισημιτισμός που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, δεν εξέλιπε με την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης».

Μάλιστα η πρόεδρος της Επιτροπής εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση του μίσους έναντι των Εβραίων στην Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς «η περίοδος της πανδημίας τροφοδότησε θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση, προάγοντας συχνά αντισημιτικά αφηγήματα». Παρατηρείται, τονίζει, «μια ανησυχητική αύξηση της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος».

Αναφερόμενη στο μέλλον υπογραμμίζει ότι «πρέπει να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά για να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό», καθώς ο αριθμός των επιζώντων μειώνεται και διαδίδονται μύθοι συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Καθώς εξαπλώνεται η παραπληροφόρηση, οι αρχές, οι κοινωνικές πλατφόρμες και οι χρήστες πρέπει να συνεργάζονται, ώστε να διασφαλίζουν τη μη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων —τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου», λέει χαρακτηριστικά.

Καταλήγει με την διαπίστωση ότι «η Ευρώπη ευδοκιμεί όταν η εβραϊκή κοινότητά της και άλλες μειονότητες μπορούν να ζουν με ειρήνη και αρμονία», υποσχόμενη ότι «για τον λόγο αυτόν εντός του τρέχοντος έτους θα παρουσιάσουμε μια στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη».