Γαλλία: Αναφορές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα και στις τιμές έκαναν ΜΜΕ

186

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιόλαδου και στη συνακόλουθη άνοδο των τιμών επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία σε σημερινά τους δημοσιεύματα, που είχαν και… άρωμα Ελλάδας

Ειδικότερα η εφημερίδα της Γαλλίας, La Croix σε αφιέρωμα της υπό τον τίτλο: «Δεν έχουμε πια χειμώνα: Στην Ελλάδα οι ελιές σπανίζουν» παρουσιάζει μαρτυρίες καλλιεργητών ελαιόλαδου και άλλων ειδικών για τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση της θερμοκρασίας στην παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς.

 

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στα μέσα Νοεμβρίου, το θερμόμετρο εξακολουθούσε να δείχνει πάνω από 15°C στην περιοχή της Χαλκιδικής.

«Αυτή τη στιγμή οι θερμοκρασίες θα έπρεπε να είναι στους 10 βαθμούς», εξηγεί ο Νίκος Ανοιξάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς.

 

Ένας ελαιοπαραγωγός από τη βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι: «οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και σύντομες, το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται για τον εμπλουτισμό του εδάφους».

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα «οι κολοσσοί του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία και Ισπανία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ανεβάζοντας τις τιμές του ελαιόλαδου και των ελιών.

Σημειώνεται επίσης ότι η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο, η Ισπανία είχε μια πολύ δύσκολη χρονιά το 2022 και η φετινή ξηρασία έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί κατά 39% το 2022-2023 σε σύγκριση με το 2021-2022.