Γαλλία: Εξαπλώνεται ο εφιάλτης των κοριών -Κλείνουν συνεχώς σχολεία

895

Επτά σχολεία αναγκάστηκε να κλείσει η κυβέρνηση στη Γαλλία λόγω εισβολής κοριών προκειμένου να γίνει απεντόμωση στους χώρους τους.

Όπως δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5 «κοριοί εντοπίστηκαν σε 17, νομίζω, σχολεία και αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει επτά εξ αυτών γι’ αυτό το λόγο».

Ένα εξ’ αυτών ήταν το λύκειο Elisa-Lemonnier, στο 12ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Το υπουργείο Παιδείας είχε πει νωρίτερα ότι λόγω των αηδιαστικών ζωυφίων έκλεισαν πέντε σχολεία, όπου φοιτούν συνολικά 1.500 μαθητές, ενώ εντός της εβδομάδας οι Αρχές είχαν κλείσει δύο σχολεία στη Μασαλία και στη Βιλφράνς συρ Σαόν, κοντά στη Λυών της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Φόβοι για πλήγμα στην εικόνα του Παρισιού και τον τουρισμό

Η γαλλική κυβέρνηση έχει κάνει σειρά συσκέψεων τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την επέλαση των κοριών σε μια περίοδο που η χώρα φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Οι υπουργοί φοβούνται ότι με την έκταση που έχει πάρει το θέμα των κοριών πλήττεται η εικόνα του Παρισιού και πιθανώς και η τουριστική κίνηση.

«Έχουμε κάπου 60.000 σχολεία [στη Γαλλία] και μιλούμε για λίγα εδώ, αλλά είναι αλήθεια ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Χρειάζεται άμεση αντίδραση, ώστε να καθαρίζονται τα σχολεία εντός 24 ωρών», είπε ο Ατάλ. Και πρόσθεσε ότι έχει εγκριθεί κατάλογος εταιρειών απεντόμωσης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και περιφερειακές υγειονομικές Αρχές ώστε οι διευθύνσεις των σχολείων να μπορούν να αποτανθούν σε αυτές για να επέμβουν πολύ γρήγορα.

Ένα στα δέκα γαλλικά νοικοκυριά αντιμετωπίζει πρόβλημα κοριών

Το ένα δέκατο όλων των γαλλικών νοικοκυριών πιστεύεται ότι είχαν πρόβλημα με κοριούς τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται συχνές, κοστοβόρες απεντομώσεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κοριοί έχουν εντοπιστεί στο μετρό του Παρισιού, σε τρένα υψηλής ταχύτητας και στο αεροδρόμιο Charles De Gaulle της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά τα μεμονωμένα αυτά κρούσματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις Αρχές και όπως μετέδωσε το δίκτυο RMC TV έρευνα της εταιρείας μεταφορών RATP του Παρισιού δεν εντόπισε κοριούς στις υπηρεσίες της.

Μέτρα από την Αλγερία για να αποτραπεί εισβολή κοριών από τη Γαλλία

Στην Αλγερία την ίδια ώρα οι Αρχές ενέτειναν τα υγειονομικά μέτρα στα σύηνορα της χώρας για να περιορίσουν την εξάπλωση κοριών, που σαρώνουν τη Γαλλία.

Το υπουργείο Υγείας της Αλγερίας είπε ότι εισάγει «μέτρα υγειονομικής επιτρήσης και απολύμανσης αεροσκαφών, πλοίων και οχημάτων στα σημεία εισόδου της χώρας» εν μέσω ανησυχιών για μεταφορά κοριών στη βορειοαφρικανική χώρα από το μεγάλο αριθμό των ταξιδιωτών από τη Γαλλία.