Γερμανία: Όρους για την στήριξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέτουν SPD και FDP

166

Άρχισαν τα «παζάρια» ενόψει εκλογής νέου προέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να συναντά εμπόδια για την επανεκλογή της.

Μετά την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι που είπε πως είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθεί επί της δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γερμανικά κόμματα – το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) – θέτουν όρους και προϋποθέσεις.

«Όποιος θέλει την στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να υποστηρίζεται από ακροδεξιά κόμματα», δήλωσαν η αρχηγός του SPD Σάσκια Έσκεν και ο Γενικός Γραμματέας του Κέβιν Κούνερτ. «Πρέπει να είναι σαφές ότι υπάρχει δημοκρατική συναίνεση, δηλαδή ότι δεν διαμορφώνουμε συναίνεση με δεξιούς λαϊκιστές ή φασίστες και μεταφασίστες», δήλωσε και η επικεφαλής της ευρωλίστας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Ο αρχηγός ωστόσο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) «έχει καθήκον» να προτείνει και πάλι την κυρία φον ντερ Λάιεν ως μέλος και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηρώντας την αρχή των «κορυφαίων υποψηφίων». Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ έκανε λόγο για «πατριωτικό καθήκον» του Όλαφ Σολτς να υποστηρίξει μια Γερμανίδα για την ηγεσία της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι το CDU και το CSU είναι μέλη της «οικογένειας» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), το οποίο είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο και ήταν αυτό που επέβαλε την πρώτη εκλογή της φον ντερ Λάιεν.

Όρους για την στήριξη της κυρίας φον ντερ Λάιεν έθεσε και ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνον εφόσον η πολιτικός του CDU δεν συνεχίσει την πορεία των προηγούμενων ετών, αλλά υιοθετήσει το πρόγραμμα του κόμματός της, απορρίπτοντας την ανάληψη κοινού χρέους στην ΕΕ και την γενική απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Το FDP, συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2%, κέρδισε χθες πέντε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: OnAlert.GR