5 συμπεράσματα των φετινών Eυρωεκλογών

140

Η άνοδος της πατριωτικής, συντηρητικής και άκρας δεξιάς, η αποδυνάμωση του Εμανουέλ Μακρόν, το αβέβαιο μέλλον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πτώση του πρωθυπουργού στο Βέλγιο η πτώση των οικολόγων, η άνοδος της συμμετοχής: πέντε συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές.

 

Όλο το φάσμα της δεξιάς σημείωσε αδιαμφισβήτητα άνοδο στις ευρωεκλογές, με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά να κυριαρχεί στη Γαλλία, όπως και το FPO στην Αυστρία, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρέθηκε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, όπως και το Ισπανικό Vox που κέρδισε ποσοστά και έδρες στις Βρυξέλλες.

 

Όμως η δεξιά στις Βρυξέλλες δεν είναι ενωμένη, στη μία πλευρά βρίσκεται η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία γύρω από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και από την άλλη είναι οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές γύρω από το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο ευρωπαϊκό κόμμα θα διαλέξουν τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι που ενισχύθηκαν.

 

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αποφάσισε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση. Το κόμμα του Μακρόν, η Αναγέννηση, συγκέντρωσε περίπου το 15% των ψήφων, πολύ πίσω από το 32% του Εθνικού Συναγερμού. Το ίδιο έγινε και στο Βέλγιο με τον Αλεξάντερ Ντε Κρο να ανακοινώνει την παραίτηση του, το Open VLD συγκέντρωσε ποσοστό 5,9% και ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε: «Θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός αύριο».

 

Η απερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ενίσχυσε τη θέση του ως η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Οι Πράσινοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι γιατί έχασαν περίπου 20 έδρες και θα διαθέτουν λίγους περισσότερες από 50 ευρωβουλευτές. Από ότι φαίνεται το ζήτημα τι; κλιματικής αλλαγής δεν βοήθησε στο να τους ψηφίσει ο κόσμος γιατί δεν έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την ασφάλεια, το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Ισραήλ, θέματα που απασχολούν τους περισσότερους Ευρωπαίους.

 

Τέλος, παρά την αρκετά μεγάλη και ανησυχητική αποχή στην χώρα μας, στον σύνολο της Ευρώπης ψήφισε περίπου το 51% κάτι που αποτελεί άνοδο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019. Αλλά και πάλι το 49% δεν είναι και λίγο.