Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει» δηλώνει εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ

216

«Η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», δήλωσε σήμερα (5.12.2022) ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, για το ζήτημα να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τις συλλογές του.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι οι διαχειριστές του είναι ελεύθεροι να μιλούν με όποιον θέλουν, όμως «δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις».

«Η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, την ώρα που αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μπορούν να γίνουν άλλα «τρικ» για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, όπως π.χ. να ιδρυθεί παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στη χώρα μας.

Σε μια ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαίωσε ότι θέλει «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα» και ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει με την Αθήνα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αποκάλυψε στον Guardian ότι έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές προκαταρκτικές συζητήσεις με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, τους τελευταίους 13 μήνες.

Ωστόσο «ενεργούμε στο πλαίσιο του νόμου και δεν θα διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας που αφηγείται μια μοναδική ιστορία για την ανθρωπότητά μας», πρόσθεσε.

Με βάση έναν νόμο του 1963 το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπεται να μεταβιβάζει ή να πουλάει αντικείμενα υπό αυστηρά περιορισμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις στις οποίες η διεύθυνσή του κρίνει ότι «το αντικείμενο είναι ακατάλληλο για τις συλλογές του μουσείου και ότι μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς να πληγούν τα συμφέροντα των μελετητών».