Γονείς αιχμαλώτων από την Χαμάς ελπίζουν το Πάσχα να φέρει το παιδί τους πίσω

194

Είναι η εβδομάδα πριν από το Πάσχα, και αν η Rachel Goldberg και ο Jon Polin είχαν μια ευχή αυτές τις γιορτές, αυτή θα ήταν να απελευθερωθεί ο όμηρος γιος τους Hersh Goldberg-Polin από την αιχμαλωσία στη Γάζα.

«Δεν θέλω καν να είμαι μέρος του», είπε η Goldberg. «Υπάρχει κάτι διεστραμμένο στο να περνάμε ακόμα και τις κινήσεις του εορτασμού μιας γιορτής απελευθέρωσης από την αιχμαλωσία όταν ο μονάκριβος γιος μας δεν είναι ελεύθερος και βρίσκεται στη χειρότερη μορφή αιχμαλωσίας που μπορεί να φανταστεί κανείς από εμάς».

Ο Hersh Goldberg-Polin, 23 ετών, βρισκόταν στο ρέιβ πάρτι της ερήμου Supernova στις 7 Οκτωβρίου, κάνοντας πάρτι με φίλους, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν. Αυτός και οι φίλοι του προσπάθησαν να δραπετεύσουν, συνωστιζόμενοι τελικά σε ένα υπαίθριο καταφύγιο με περισσότερους από είκοσι άλλους.

Η Aner Shapira, ο καλύτερος φίλος του Goldberg-Polin, στάθηκε φρουρός στην είσοδο, πιάνοντας και πετώντας πίσω τις χειροβομβίδες που πέταξαν οι τρομοκράτες μέχρι που η όγδοη χειροβομβίδα ανατινάχθηκε και την σκότωσε.

Το αριστερό χέρι του Goldberg-Polin κόπηκε από τον αγκώνα και κάτω, και με ένα αιματηρό τουρνικέ τυλιγμένο βιαστικά γύρω από τον τραυματισμό του, σπρώχτηκαν μαζί με δύο άλλους σε ένα φορτηγό της Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Από εκείνο το πρωί, όταν ο Hersh έστειλε δύο μηνύματα κειμένου στη μητέρα του, «Σ’ αγαπώ» και «Συγγνώμη», οι γονείς του περνούσαν κάθε στιγμή προσπαθώντας να φέρουν το αγόρι τους σπίτι.

Το ζευγάρι πέρασε πρόσφατα χρόνο με μέλη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και εκλεγμένους αξιωματούχους και πήραν συνεντεύξεις από μεγάλα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

«Το Κογκρέσο ήταν απίστευτα γενναιόδωρο και ανοιχτό και μας βοήθησε», είπε η Goldberg. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, δυστυχώς, είναι μια περίεργη κατάσταση. Και αν δεν είναι σπίτι, έχουμε αποτύχει. Όταν λέω εμείς, συμπεριλαμβάνω κάθε άτομο που εμπλέκεται, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας».

Υπήρχε μια συμφωνία ομήρων υπό συζήτηση όταν ο Polin και η Goldberg βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον, κάτι που η Χαμάς αργότερα απέρριψε. Ο Polin θεώρησε την πιο πρόσφατη πρόταση ως την ευκαιρία της Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τα δεινά των κατοίκων της Γάζας.

«Ελπίζαμε ότι θα ενταθούν, είμαστε ακόμα», είπε ο Polin. «Πιστεύουμε ότι είναι μια πραγματική ευκαιρία».

Και οι δύο μίλησαν για την απτή αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ, έναν τόνο που αισθάνεται πιο επιθετικά κατά του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

«Η ώθησή μας προς τις ΗΠΑ ήταν, μην υποχωρείτε εντελώς στις πολύ δυνατές φωνές από τη φιλελεύθερη αριστερά. Μην διαχωρίζετε τις έννοιες της οποιουδήποτε είδους κατάπαυσης του πυρός από την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ο Polin.

Και μετά, λίγο αφότου επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ, ήρθε η επίθεση του Ιράν νωρίς το πρωί της Κυριακής με περίπου 300 ρουκέτες και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, μια στιγμή που μπορεί να άλλαξε τα πάντα, είπε ο Polin.

Καθώς έσπευσαν στο καταφύγιο βομβών τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, η Goldberg παρατήρησε ότι δεν φοβόταν καθόλου.

«Νομίζω ότι όταν είσαι σε πλήρη τρόμο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό δεν ήταν τρομακτικό», είπε. Η Goldberg είπε ότι άκουσε τους πυραύλους να αναχαιτίζονται από τον Iron Dome, «αλλά δεν ακούστηκε ούτε ένας ψίθυρος φόβου. Νομίζω ότι είμαι πολύ πέρα από το φόβο», είπε. «Έχω πέσει από έναν γκρεμό τόσο καιρό».

Σε συνομιλία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Polin ήλπιζε ότι το Ισραήλ θα αναγνώριζε την πιθανότητα μιας στιγμής κατά την οποία το Ισραήλ θα ενισχυόταν ξανά από τους συμμάχους του για να αποκρούσει το χτύπημα του Ιράν.

«Έχουμε μια στιγμή, αφού νιώσαμε ότι ήμασταν μόνοι στον κόσμο με μόνο τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κυρίως μόνοι, λάβαμε αμυντική βοήθεια το Σάββατο το βράδυ από πολλές χώρες», είπε ο Polin.

Πρότεινε στο Ισραήλ να αδράξει αυτή την ευκαιρία – ενώ η χώρα υποστηρίζεται από την παγκόσμια κοινότητα που δεν θέλει μια στρατιωτική κλιμάκωση – για να πει ότι το Ισραήλ δεν θα απαντήσει εάν οι όμηροι απελευθερωθούν εντός των επόμενων ημερών.

«Απελευθερώστε 133 ομήρους και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτονωθεί η ένταση σε αυτή την περιοχή», είπε ο Polin. «Ας πάρουμε τη διεθνή υποστήριξη που έχουμε αυτή τη στιγμή. Ας το κρατήσουμε. Ας το αξιοποιήσουμε.”

Από την ιρανική επίθεση, ο Polin και η Goldberg, και η ομάδα φίλων, της οικογένειας και των εθελοντών τους, προσέγγισαν ανθρώπους εντός του Κογκρέσου και της διοίκησης για να οικοδομήσουν έναν συνασπισμό και να φιμώσουν τις εντάσεις που έχουν κατακλύσει μεγάλο μέρος της περιοχής.

Το ίδιο έκαναν στην Κνεσέτ όλη την εποχή, είπε η Goldberg, έχοντας συναντήσεις με πολιτικούς που είναι οι φωνές και οι αποφάσεις n-makers στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ωστόσο, ενώ το γεννημένο στην Αμερική ζευγάρι και τα τρία παιδιά τους ζούσαν στο Ισραήλ τα τελευταία 15 χρόνια, η Goldberg και ο Polin δυσκολεύτηκαν μερικές φορές να συνδεθούν με Ισραηλινούς πολιτικούς και ηγέτες παρά με την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Goldberg πιστεύει ότι είναι επειδή υπάρχουν 133 οικογένειες ομήρων στο Ισραήλ, που παλεύουν όλες με αυτό το χάος ομήρων, ενώ μόνο οκτώ Αμερικανοί κρατούνταν και τρεις δεν είναι πλέον στη ζωή.

«Οι πόρτες είναι πιο ανοιχτές γιατί λιγότεροι άνθρωποι περνούν», είπε η Goldberg.

Όταν πηγαίνουν στην Κνεσέτ, συχνά φέρνουν μια φωτογραφία του Hers και μιλούν για εκείνον, σε ποια σχολεία πήγε και τα όνειρά του.

«Προσπαθούμε να περιγράψουμε τον πλανήτη στον οποίο ζούμε τώρα», είπε. «Και δεν τους ζητάμε τίποτα εκτός από το να μας κοιτάξουν στα μάτια και να μοιραστούν την ιστορία μας και να προσπαθήσουν να καταλάβουν ποιοι είμαστε και ποιος είναι ο Hers».

Όσο για αυτό το Πάσχα, θα προτιμούσαν να το παραλείψουν, είπε ο Polin, παρόλο που έχουν χιλιάδες υποστηρικτές που τους θέλουν να τους βοηθήσουν, να κάνουν, να πουν ή να προσθέσουν στην τελετή τη νύχτα της Δευτέρας που σηματοδοτεί την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο , από τη σκλαβιά στην ελευθερία.

«Δεν είναι ότι έχουμε μπερδευτεί, είναι ότι δεν θέλουμε να το κατακερματίσουμε για να καταλάβουμε κάτι δημιουργικό», είπε h Goldberg. «Και λοιπόν προσευχόμαστε όπως λένε σε ορισμένους κύκλους, να είναι ο Hers στο σπίτι και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γι’ αυτό».