Ο επικεφαλής του ΟΗΕ συνηγορεί υπέρ του «UN 2.0» για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων

161

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε τη σημασία ενός «ενισχυμένου και εκσυγχρονισμένου» ΟΗΕ για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση και βοήθεια των παγκόσμιων πληθυσμών.

Εν μέσω πολύπλευρων κρίσεων που κυμαίνονται από τις συγκρούσεις μέχρι το κλίμα και τη φτώχεια και την ανισότητα, ο κόσμος προσβλέπει στον ΟΗΕ «να βοηθήσει να παραδώσουμε τον καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο πράσινο κόσμο που χρειαζόμαστε», είπε ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Αλλά δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα του 21ου αιώνα με εργαλεία του 20ου αιώνα – χρειαζόμαστε ένα UN 2.0», τόνισε, σε ένα μήνυμα που ανοίγει την εβδομάδα 2.0 του ΟΗΕ.

Ο μετασχηματισμός των δεξιοτήτων και της κουλτούρας, που περικλείεται στο όραμα του Αρχηγού των Ηνωμένων Εθνών για ένα UN 2.0, επικεντρώνεται στην προώθηση δυνατοτήτων αιχμής στα δεδομένα, τις ψηφιακές λύσεις, την καινοτομία, την προνοητικότητα και την επιστήμη της συμπεριφοράς – για να παραδώσουν ισχυρότερα αποτελέσματα και να βοηθήσουν τις χώρες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για επίτευξη τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Το όραμα του γενικού γραμματέα αναλύεται σε μια σύντομη έκθεση πολιτικής που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην ομιλία του τη Δευτέρα (22/4), ο Γκουτέρες τόνισε την ανάγκη για μια «κουλτούρα προνοητικής σκέψης» στον ΟΗΕ, με γνώμονα την ταχεία τεχνολογική πρόοδο. Σημείωσε ότι αυτό ήταν κρίσιμο υπό το φως των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στην Κοινή μας Ατζέντα – το προσχέδιό του για παγκόσμια συνεργασία και αναζωογόνηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης – καθώς και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του Μέλλοντος, που έχει προγραμματιστεί για τις 22-23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

«Βλέπουμε ήδη τι είναι δυνατό: Από διαδικτυακούς πόρους για απομακρυσμένα σχολεία, μέχρι ανθρωπιστική βοήθεια που βασίζεται σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και τεχνολογία που βοηθά τις χώρες να προβλέπουν και να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στις καταστροφές», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Τελικά, το UN 2.0 θα μας κάνει καλύτερους εταίρους για τις χώρες καθώς επιτυγχάνουν αποτελέσματα για τους λαούς τους».

Μιλώντας επίσης στα εγκαίνια, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Amina J. Mohammed εξήγησε ότι το UN 2.0 είναι η απάντηση του παγκόσμιου οργανισμού στο πώς “θα περιστραφούμε και θα συναντήσουμε τον κόσμο όπου βρίσκεται και όπου πρέπει να πάει”.

«Σκεφτόμαστε τι σημαίνει αυτό για να επενδύσουμε στο προσωπικό μας, αλλά και ασχολούμαστε με πολλά από τα ζητήματα της «πεντάδας των αλλαγών»», πρόσθεσε, σημειώνοντας τα πέντε θέματα – δεδομένα, ψηφιακές λύσεις, καινοτομία, προοπτική και συμπεριφορική επιστήμη.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μετασχηματισμοί θα καταστήσουν τον ΟΗΕ πιο κατάλληλο για τον σκοπό του.

«Ότι μπορούμε πραγματικά να βγούμε εκεί έξω και να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες και να ανταποκριθούμε περισσότερο στις ανάγκες», πρόσθεσε.

Πραγματοποιώντας από τις 22 έως τις 26 Απριλίου, η Εβδομάδα του ΟΗΕ 2.0 παρουσιάζει μια σειρά εικονικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων σε πάνελ και διαλόγους ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Περισσότεροι από 40 ομιλητές από όλο το σύστημα του ΟΗΕ και συνεργαζόμενους οργανισμούς πρόκειται να μιλήσουν.