Γουάνγκ Γι: η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας

177

Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία και άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) για την από κοινού προστασία της περιφερειακής ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης και την προώθηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης προς μια δικαιότερη και πιο ορθολογική κατεύθυνση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της SCO στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Αναφερόμενος στην επιτυχημένη κρατική επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα, ο Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να εστιάσει στην 75η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και να εφαρμόσει μια σειρά από νέες σημαντικές συναινέσεις που κατέληξαν οι δύο αρχηγοί κρατών για να ωθήσουν τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας σε ένα νέο επίπεδο.

Όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, ο Γουάνγκ είπε ότι ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η κατάσταση σχετικά με το νησί της Ταϊβάν, δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας ούτε την ιστορική τάση ότι η Κίνα τελικά και αναπόφευκτα θα επανενωθεί.

Ο Γουάνγκ μίλησε με θετικά λόγια για τη θέση του Προέδρου Πούτιν στο ζήτημα της Ταϊβάν και είπε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει σταθερή υποστήριξη στην Κίνα σε θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα της Κίνας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, ένας εξαιρετικά ενωμένος Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που χαρακτηρίζει τη αμοιβαία επωφελή συνεργασία όχι μόνο συμμορφώνεται με τα κοινά συμφέροντα όλων των κρατών μελών, αλλά συμμορφώνεται και με την τάση ενός πολυπολικού κόσμου, είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κίνα για τη διατήρηση των ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα και την προώθηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, ο Λαβρόφ είπε ότι η θέση της Ρωσίας είναι πολύ σαφής και η Ρωσία υποστηρίζει την Κίνα στην επίτευξη εθνικής επανένωσης.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η κρίση στην Ουκρανία και η Κορεατική Χερσόνησος.