Η Apple σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό με επεξεργαστές AI και M4 Mac

316

Η Apple σχεδιάζει να κάνει ένα μεγάλο βήμα με τις εκδόσεις της για Mac φέτος. Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, ο Mac θα λάβει μια «γενική αναβάθμιση» με ένα τσιπ M4 που έχει σχεδιαστεί με μεγάλες βελτιώσεις AI. Ο Gurman αναφέρει ότι κάθε μοντέλο Mac θα ενημερωθεί με ένα M4, το οποίο «θα διατίθεται σε τουλάχιστον τρεις κύριες επιλογές».

Ο Gurman δηλώνει ότι το νέο κύμα των Mac με βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ξεκινήσει αργότερα φέτος και να συνεχιστεί και το 2025. Η διάθεση του M4 με τεχνητή νοημοσύνη ξεκινά με το MacBook Pro, το Mac mini και τον “iMacs”. Το 2025, το MacBook Air έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη, ακολουθούμενο από το Mac Studio γύρω από το WWDC 2025 και το Mac Pro αργότερα μέσα στο έτος. «Αλλά τα σχέδια της εταιρείας θα μπορούσαν να αλλάξουν», αναφέρει ο Gurman.

Το βασικό τσιπ M4 έχει την κωδική ονομασία Donan και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στα βασικά MacBook Pro 14 ιντσών, Mac mini και MacBook Air, όπως ακριβώς και το M3 σήμερα. Ο Gurman δηλώνει ότι ένα υψηλότερου επιπέδου M4 με την κωδική ονομασία Brava θα χρησιμοποιηθεί στα ανώτερης ποιότητας MacBook Pro και Mac mini – αυτό το τσιπ φαίνεται να είναι το M4 Pro. “Μια παραλλαγή του επεξεργαστή M4 Brava” (προφανώς ο M4 Max) θα βρίσκεται στο Mac Studio, ενώ ένα τσιπ M4 με την κωδική ονομασία Hidra (το οποίο θα μπορούσε να είναι το M4 Ultra) έχει οριστεί για το Mac Pro.

Εκτός από την αναβάθμιση M4, η Apple θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα της υποστηριζόμενης μνήμης στους επιτραπέζιους Mac της υψηλότερης τεχνολογίας, έως και 512 GB. Το τρέχον όριο για τα M2 Ultra Mac Studio και Mac Pro είναι 192 GB. Η ανάπτυξη και η εκπαίδευση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί πολύ μεγάλη ένταση μνήμης.

Η AI είναι το αγαπημένο της τεχνολογίας, με εργαλεία λογισμικού σε όλο το Διαδίκτυο και κατασκευαστές όπως η Nvidia και η Intel να καυχώνται για τα νέα της τσιπ με υποστήριξη AI. Η Apple δεν έχει ακόμη κάνει κάποιο σοβαρό βήμα, αλλά ελπίζει να το κάνει στο Παγκόσμιο Συνέδριο προγραμματιστών της τον Ιούνιο και στις επόμενες εκδόσεις της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η εταιρεία έχει μεγάλα σχέδια για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Gurman δεν λέει πραγματικά πώς επηρεάζεται το πρόγραμμα κυκλοφορίας του M3. Η Apple ξεκίνησε να κυκλοφορεί τους M3 Mac το περασμένο φθινόπωρο με τα iMac και MacBook Pro και συνέχισε τον κύκλο με το MacBook Air τον Μάρτιο. Τα Mac mini, Mac Studio και Mac Pro δεν έχουν ενημερωθεί με επεξεργαστές της σειράς M3 και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τσιπ από τη σειρά M2.

Σύμφωνα με τον Gurman, «η Apple δοκιμάζει εκδόσεις τόσο με ένα ακόμα ακυκλοφόρητο τσιπ της εποχής M3 όσο και με μια παραλλαγή του επεξεργαστή M4 Brava», κάτι που δείχνει ότι η Apple θα μπορούσε να προχωρήσει με νέα M3 Max και M3 Ultra Mac Studios, πιθανώς στο WWDC24 τον Ιούνιο.