Η Apple προειδοποιεί τους χρήστες σε 92 χώρες για επιθέσεις spyware

532
Apple

Η Apple ειδοποίησε την Τετάρτη  10 Απριλίου ορισμένους χρήστες σε 92 χώρες ότι μπορεί να έχουν γίνει στόχος spyware. Όπως αναφέρθηκε από το TechCrunch (https://techcrunch.com/2024/04/10/apple-warning-mercenary-spyware-attacks/), το email που στάλθηκε έλεγε: «Η Apple εντόπισε ότι στοχάζεστε από επίθεση μισθοφόρου spyware που προσπαθεί να θέσει σε κίνδυνο το iPhone που σχετίζεται με το Apple ID σας -xxx-».

Το μήνυμα της Apple επισημαίνει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για στοχευμένη επίθεση σε συγκεκριμένους χρήστες, όχι για ευρέως διαδεδομένη στις μάζες. «Αυτή η επίθεση πιθανότατα να σας στοχεύει ειδικά για το ποιοι είστε ή τι κάνετε», αναφέρει το email. «Παρόλο που δεν είναι ποτέ δυνατό να επιτευχθεί απόλυτη βεβαιότητα κατά τον εντοπισμό τέτοιων επιθέσεων, η Apple έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτήν την προειδοποίηση – παρακαλούμε λάβετε σοβαρά υπόψη σας».

Αν και η Apple δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί ένα άτομο μπορεί να στοχοποιηθεί, είναι συνήθως κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. “Δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι μας έκανε να σας στείλουμε αυτήν την ειδοποίηση, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τους εισβολείς μισθοφόρων spyware να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους για να αποφύγουν τον εντοπισμό στο μέλλον.”

Σύμφωνα με το έγγραφο υποστήριξης της Apple για τις ειδοποιήσεις απειλών, εάν η εταιρεία «εντοπίσει δραστηριότητα που συνάδει με επίθεση μισθοφορικού λογισμικού υποκλοπής υποκλοπής», ενημερώνει τον χρήστη με ένα email και ειδοποίηση iMessage και εμφανίζει μια ειδοποίηση απειλής στο επάνω μέρος της σελίδας όταν ένας χρήστης συνδέεται στο appleid.apple.com, η οποία είναι η δικτυακή πύλη για το Apple ID ενός χρήστη.

Το έγγραφο υποστήριξης της Apple συνιστά στους παραλήπτες της προειδοποίησης να «ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς». Η εταιρεία δηλώνει συγκεκριμένα ότι οι χρήστες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Access Now και τη Γραμμή  Βοήθειας Ψηφιακής Ασφάλειας, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η Γραμμή Βοήθειας μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου, στην επιδιόρθωση προβλημάτων και στην παροχή συμβουλών σχετικά με τον τρόπο προστασίας των συσκευών και των δεδομένων σας.

Οι ιοί και το κακόβουλο λογισμικό iPhone είναι σπάνια, αλλά καμία συσκευή δεν είναι εντελώς άτρωτη. Η Apple προτρέπει τους χρήστες να ενημερώσουν στην πιο πρόσφατη έκδοση του iOS που μπορεί να υποστηρίξει μια συσκευή για να διασφαλίσει ότι έχουν εγκατασταθεί οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας.