Η ατζέντα του ΝΑΤΟ ως το 2030

1532

Γράφει ο Δημήτρης Θωμάς.

 

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ οι ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας έλαβαν πολύ σημαντικές αποφάσεις που πρόκειται να καθορίσουν την πορεία και τους στόχους της συμμαχίας τις επόμενες δεκαετίες. Κατά κύριο λόγο επιβεβαίωσαν την διπλή γραμμή προσέγγισης και αντιμετώπισης της Ρωσίας, που περιλαμβάνει διάλογο αλλά και αμυντικά μέτρα σε περίπτωση ανάγκης.

Οι αποφάσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν γενναία στήριξη προς εταίρους της Ατλαντικής Συμμαχίας, όπως είναι η Ουκρανία και η Γεωργία, με κύριο σκοπό την ρυμούλκηση τους όσο πιο κοντά γίνεται στην πολιτική των συμμάχων. Επίσης το Πεκίνο καλείται βάσει του κοινού ανακοινωθέντος να τηρήσει της διεθνείς δεσμεύσεις της Κίνας και να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα στο πλαίσιο του διεθνούς συστήματος και της διπλωματίας.

Το ΝΑΤΟ προσανατολίζεται στην εφαρμογή πολιτικών και αμυντικών προγραμμάτων, για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που συνιστούν, η αυξανόμενη επιρροή και οι πολιτικές της Κίνας, και να προασπίσουν τα συμφέροντα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, έχοντας με την Κίνα συνεχή διπλωματικό και πολιτικό διάλογο. Το σύνολο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ συμπυκνώνονται στο κοινό ανακοινωθέν με τίτλο Ατζέντα 2030, που αναφέρεται στους μακροπρόθεσμους στόχους και προοπτικές της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι ατλαντικοί στόχοι περιλαμβάνουν την τόνωση και εμβάθυνση των πολιτικών συνομιλιών μεταξύ των χωρών μελών, την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας και των αμυντικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων, την αύξηση των συστημάτων νέας τεχνολογίας της συμμαχίας, αλλά και την διατήρηση των διεθνών κανόνων τάξης και ασφάλειας, την ενδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των οπλικών συστημάτων των χωρών μελών της συμμαχίας, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

«Για να επιτύχουμε περισσότερα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να επενδύσουν περισσότερα από κοινού στους στόχους της συμμαχίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι θα απαιτηθούν ενισχυμένες δαπάνες στο στρατιωτικό προϋπολογισμό, σε υποδομές αλλά και στον πολιτικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον η Ατλαντική Συμμαχίας αποφάσισε την άμεση ενίσχυση του τομέα της κυβερνώ – άμυνας, διατυπώνοντας με σαφήνεια την προειδοποίηση προς όλους ότι η συμμαχία θα υπερασπιστεί με δυναμισμό τα συμφέροντα της σε όλους τους τομείς και διαστάσεις.

Ως προς την κατάσταση στο Αφγανιστάν οι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η στήριξη της χώρας αυτής της νότιας Ασίας, με απευθείας χρηματοδότηση τόσο του στρατού του Αφγανιστάν όσο και των αντιπροσωπευτικών θεσμών της χώρας, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, όσο και η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. «Στόχος των αποφάσεων μας είναι το ΝΑΤΟ να γίνει πιο δυνατό σε ένα κόσμο ανταγωνιστικό», δήλωσε στο τέλος της συνέντευξης τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ.