Η ΕΕ αντιδρά στον ρωσικό «υβριδικό πόλεμο» με νέους κανονισμούς

40

Μετά από πολυάριθμα περιστατικά ρωσικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, προσπάθειες δολιοφθοράς και άλλες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες, η ΕΕ αντεπιτίθεται με κοινή δήλωση και ένα νέο νομικό πλαίσιο για την επιβολή ξένων κυρώσεων.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι προβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες με διάφορους τρόπους σε προφανή αντίποινα για την υποστήριξη του μπλοκ προς την Ουκρανία, όπως με μεταναστευτικές ροές στα λεγόμενα περιστατικά «υβριδικού πολέμου».

Σε δήλωσή του, που δημοσιεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επιχείρησε να ανταποδώσει καταδικάζοντας τα περιστατικά αυτά εκ μέρους της ΕΕ.

«Οι δραστηριότητες αυτές καταδεικνύουν και πάλι την απερίσκεπτη και ανεύθυνη συμπεριφορά της Ρωσίας και την περιφρόνηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε.

«Έχουμε εντοπίσει έναν αυξανόμενο αριθμό ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, συμπεριλαμβανομένων κυβερνοεπιθέσεων, εκστρατειών χειραγώγησης πληροφοριών και παρεμβολών, περιπτώσεων εμπρησμών, βανδαλισμών και δολιοφθορών, μεταξύ άλλων κατά των κρίσιμων υποδομών μας, καθώς και εργαλειοποίησης της μετανάστευσης και άλλων αποδιοργανωτικών ενεργειών.

«Η Ρωσία συνεχίζει επίσης να διαταράσσει τις δορυφορικές επικοινωνίες, να παραβιάζει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και να διεξάγει φυσικές επιθέσεις κατά ατόμων στο έδαφος της ΕΕ.»

«Αυτές οι κακόβουλες δραστηριότητες αποτελούν μέρος μιας ευρείας συντονισμένης υβριδικής εκστρατείας που κατευθύνεται από τη Ρωσία ως προσπάθεια να διχάσει την κοινωνία μας, να αποσταθεροποιήσει και να αποδυναμώσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και την ανθεκτικότητά μας, καθώς και να υπονομεύσει την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και την ικανότητά της να αμυνθεί.»

Οι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι «η υποστήριξή τους προς την Ουκρανία θα παραμείνει σταθερή και ακλόνητη για όσο διάστημα χρειαστεί».

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα επιβάλουν επίσης ένα νέο γραφειοκρατικό πλαίσιο για την υιοθέτηση κυρώσεων κατά ξένων κρατών ως πρόσθετο τρόπο αντιποίνων κατά της Ρωσίας.

Αυτή η λεγόμενη «υβριδική εργαλειοθήκη» θα επιτρέπει στην ΕΕ να στοχεύει οντότητες που «υπονομεύουν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και των κρατών μελών της, την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους, καθώς και εκείνες διεθνών οργανισμών και τρίτων χωρών».

Στις 4 Οκτωβρίου, η αστυνομία της Μολδαβίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παρενέβη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της, πληρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους σε μια σαρωτική συνωμοσία για να εκτροχιάσει την προσπάθεια του Κισινάου για στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 7 και 8 Οκτωβρίου, φερόμενοι ως Ρώσοι χάκερς στόχευσαν επίσης βελγικούς ιστότοπους.

Με τις αλλαγές, η ΕΕ λέει ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ποικιλία υβριδικών απειλών, όπως η υπονόμευση των εκλογών και των δημοκρατικών θεσμών, η οικονομική δολιοφθορά, η βλάβη κρίσιμων υποδομών ή δημόσιων υπηρεσιών, η χρήση παραπληροφόρησης, η πειρατεία και η εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η ΕΕ μπορεί να επιβάλει σε άτομα ή οντότητες που είναι ύποπτα για μία από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, στέρηση κεφαλαίων και ταξιδιωτική απαγόρευση, καθώς και απαγόρευση εισόδου ή διέλευσης από τα εδάφη της ΕΕ.