Η επικεφαλής του ΔΝΤ προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής «να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τον πληθωρισμό και το χρέος»

384

Με τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο και μια αυξανόμενη απόκλιση στις οικονομικές τύχες, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προέτρεψε την Πέμπτη 11 Απριλίου τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τον πληθωρισμό και το χρέος και προώθηση του οικονομικού μετασχηματισμού.

“Το παγκόσμιο περιβάλλον έχει γίνει πιο προκλητικό. Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ομιλία του στο Ατλαντικό Συμβούλιο, ενόψει των Εαρινών Συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2024.

Αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ως αδύναμη από ιστορικά πρότυπα, η Γκεοργκίεβα είπε ότι η παγκόσμια απώλεια παραγωγής από το 2020 είναι περίπου 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, με το κόστος να πέφτει δυσανάλογα στις πιο ευάλωτες χώρες.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε μια αυξανόμενη απόκλιση εντός και μεταξύ ομάδων χωρών.

Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισαν την ισχυρότερη ανάκαμψη, βοηθούμενη από την αύξηση της παραγωγικότητας. Αντίθετα, η δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ ανακάμπτει πολύ πιο σταδιακά, αντανακλώντας τις παρατεταμένες επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας και της ασθενέστερης αύξησης της παραγωγικότητας, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

“Αλλά η πιο εντυπωσιακή απόκλιση αφορά τις χώρες χαμηλού εισοδήματος για τις οποίες οι ζημιές ήταν οι πιο σοβαρές. Μεταξύ αυτών των εθνών, οι εύθραυστες και επηρεαζόμενες από συγκρούσεις οικονομίες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος”, είπε.

Το πρώτο πράγμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, είναι να επαναφέρουν τη σταθερότητα των τιμών.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ο συνολικός πληθωρισμός για τις προηγμένες οικονομίες ήταν 2,3%, από 9,5% μόλις 18 μήνες νωρίτερα. Για τη διάμεση αναδυόμενη αγορά και την αναπτυσσόμενη οικονομία, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 4,1%.

«Αναμένουμε ότι η τάση θα συνεχιστεί το 2024, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες προηγμένης οικονομίας να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε, ενώ σημείωσε ότι ο ρυθμός και ο χρόνος της νομισματικής περιστροφής θα ποικίλλουν.

“Όπου είναι απαραίτητο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιστέκονται στις εκκλήσεις για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων. Η πρόωρη χαλάρωση θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εκπλήξεις στον πληθωρισμό που μπορεί να απαιτήσουν ακόμη και μια περαιτέρω περίοδο νομισματικής σύσφιξης”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

«Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική καθυστέρηση θα μπορούσε να ρίξει κρύο νερό στην οικονομική δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί και τα επίπεδα χρέους στις περισσότερες χώρες είναι απλώς πολύ υψηλά.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους «πιο επώδυνο» στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, είπε η Γκεοργκίεβα. «Οι πληρωμές τόκων τους αναμένεται να φτάσουν κατά μέσο όρο περίπου το 14 τοις εκατό των κρατικών εσόδων – περίπου διπλάσιο από το επίπεδο πριν από 15 χρόνια», είπε.

Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε τις χώρες να φτάσουν σε βιώσιμα επίπεδα χρέους και να δημιουργήσουν ισχυρότερα αποθέματα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν μελλοντικούς κραδασμούς. «Για ορισμένους, η καθυστέρηση δεν είναι απλώς μια επιλογή: η ενοποίηση πρέπει να ξεκινήσει τώρα για να αποφευχθεί η ανατροπή του χρέους», είπε.