Η Ιταλία θα επιτρέψει στους ακτιβιστές υπέρ της ζωής να εισέλθουν στις κλινικές εγκυμοσύνης

195

Το Κοινοβούλιο της Ιταλίας ψήφισε να επιτραπεί η παρουσία ακτιβιστών υπέρ της ζωής σε κλινικές που προσφέρουν συμβουλές για αμβλώσεις.

Χρησιμοποιώντας μια τροπολογία της 16ης Απριλίου στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη μετά την κύηση, η κυβέρνηση δήλωσε ότι «μη κερδοσκοπικές ομάδες με εξειδικευμένη εμπειρία στην υποστήριξη της μητρότητας» θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κέντρα παροχής συμβουλών για αμβλώσεις.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Βέερλε Νάουτς επέμεινε ότι οι ακτιβιστές υπέρ της ζωής και η όποια κρατική χρηματοδότηση μπορεί να λάβουν «δεν έχουν καμία σχέση» με τα χρηματικά βοηθήματα της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης αυτών των κονδυλίων και πρόκειται να λάβει επιπλέον 194,4 δισ. ευρώ έως το 2026.

Το θέμα έχει πλέον γίνει μια διαμάχη σε ολόκληρη την ΕΕ, με άλλες κυβερνήσεις του μπλοκ να έχουν έκτοτε ασκήσει κριτική στην κίνηση αυτή.

Η υπουργός ισότητας της Ισπανίας Άνα Ρεντόντο δήλωσε η Ιταλία επέτρεπε την «οργανωμένη παρενόχληση κατά των γυναικών που θέλουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους» και «υπονομεύει ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το νόμο».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια  απάντησε σε συνέντευξή της στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, λέγοντας: «Όταν έχεις άγνοια για ένα θέμα, πρέπει τουλάχιστον να έχεις τους καλούς τρόπους να μην δίνεις διαλέξεις».

Η Μελόνι κατηγόρησε τους αντιπάλους της στην Αριστερά για «fake news», λέγοντας ότι αυτοί ήταν, όχι εκείνη, που ήθελαν να αλλάξουν τη νομοθεσία της χώρας για τις αμβλώσεις – που ονομάζεται νόμος 194.

Η κοινωνική πολιτική είναι ένας τομέας στον οποίο η Μελόνι προσπάθησε να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη σκληρή Δεξιά, οι οποίοι διαφορετικά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Οι μισοί βουλευτές της Λέγκα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ομάδας Ρικάρντο Μολινάρι, απείχαν από την ψηφοφορία επί τροπολογίας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, η οποία επανέλαβε το δικαίωμα των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε αμβλώσεις σε δημόσιες κλινικές.

Με το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia) της Μελόνι να έχει μια σκληρή δεξιά θέση για τις αμβλώσεις, οι εταίροι της στον συνασπισμό φαίνεται να προσφέρουν πιο διαφοροποιημένη άποψη.

Ο ηγέτης της Forza Italia και αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντόνιο Τατζάνι έχει εκδώσει αρκετές ανακοινώσεις για το θέμα, όπως «Υπάρχει ένας νόμος στην Ιταλία που σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει» και «δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει κάτι τέτοιο».

Προσθέτοντας ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας στη συζήτηση για τις αμβλώσεις στην Ιταλία, η μεγαλύτερη ένωση υπέρ της ζωής στη χώρα «Για τη ζωή και την οικογένεια» (Pro Vita e Famiglia) δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να έχει τα μέλη της παρόντα στις κλινικές – αλλά επιτέθηκε επίσης στα μέλη της Λέγκα που απείχαν από την «επαίσχυντη» ψηφοφορία.

Η Pro Vita δήλωσε ότι θα οργανώσει εθνική διαδήλωση κατά των αμβλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 22 Ιουνίου.

Στον απόηχο της ψηφοφορίας της 16ης Απριλίου, η ιταλικά βραδυνή ειδησεογραφική εκπομπή Porta a Porta της κρατικής Rai 1 φιλοξένησε ένα πάνελ με «επτά άνδρες που συζητούν για την άμβλωση» – όπως σχολίασε ο Ιταλός γιατρός Νίνο Καρταμπελιότα.

Ενώ οι αμβλώσεις είναι νόμιμες στην Ιταλία από το 1978, περίπου το 70% των γυναικολόγων αρνούνται να τις πραγματοποιήσουν, όπως είναι δικαίωμά τους, σύμφωνα με μια έκθεση του CNN. Επιπλέον, το 37% των δημόσιων νοσοκομείων τις απαγορεύει εντελώς. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Σικελία και το Αμπρούτσο, κοντά στο 90% των γιατρών αρνούνται να πραγματοποιήσουν διακοπές κυήσεως.

Ορισμένα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου έχουν υποστηρίξει ότι το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση δεν έχει νόημα χωρίς αρκετούς γιατρούς να τις πραγματοποιούν.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, οι αμβλώσεις γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της ευρωπαϊκής συζήτησης επίσης.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στις 11 Απριλίου που περιλάμβανε την έκκληση για το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αν και κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση των 27 κρατών μελών, σημείωσε η Μαρτίνα Ρούμπινο, Ιταλίδα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Brussels Signal