Η Κίνα απορρίπτει την ανησυχία των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

202

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις κατηγορίες κατά της Κίνας για το θέμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας από ορισμένες χώρες.

Οι αβάσιμες κατηγορίες των σχετικών χωρών και οι σκόπιμες συκοφαντίες κατά της Κίνας για το θέμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι απαράδεκτες, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Λιν Τζιάν έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε μια τακτική ενημέρωση Τύπου όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει μια δήλωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες μετά την τριμερή τους σύνοδο κορυφής. Η δήλωση εξέφραζε τις λεγόμενες «σοβαρές ανησυχίες για τη συμπεριφορά της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» και καλούσε την Κίνα να συμμορφωθεί με το Διαιτητικό Δικαστήριο του 2016.

Ο Λιν είπε ότι η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην πρακτική της πολιτικής του μπλοκ από τις εν λόγω χώρες και σε κάθε πράξη που πυροδοτεί και προκαλεί εντάσεις και βλάπτει τη στρατηγική ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών, και είναι σοβαρά κατά του σχηματισμού αποκλειστικών ομάδων σε αυτήν την περιοχή.

Σημειώνοντας ότι η απόφαση της Διαιτησίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι παράνομη και άκυρη, είπε ότι η Κίνα δεν αποδέχτηκε ούτε συμμετείχε στη Διαιτησία, δεν αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει τη λεγόμενη απόφαση και κυρίως η Κίνα δεν αποδέχεται οποιαδήποτε αξίωση ή ενέργεια που βασίζεται στην απόφαση αυτή.

Ο Λιν είπε ότι η Διαιτησία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η παράνομη ανάθεσή της βλάπτουν τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων.

Ο Λιν είπε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να προστατεύει σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματά της σύμφωνα με τους εσωτερικούς και διεθνείς νόμους. «Προτρέπουμε τις σχετικές χώρες να είναι νηφάλιες και να αλλάξουν πορεία αντί να ακολουθήσουν το λάθος μονοπάτι», πρόσθεσε ο ίδιος.