Η Κίνα απορρίπτει της δηλώσεις για «καταναγκαστική εργασία» στην επαρχία Σιντζιάνγκ

160

Οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) CATL και Gotion High-Tech απέρριψαν τους ισχυρισμούς αμερικανών νομοθετών για διασυνδέσεις με «καταναγκαστική εργασία».

Μια ομάδα αμερικανών Ρεπουμπλικανών νομοθέτες δήλωσε ότι οι δύο εταιρείες θα πρέπει να προστεθούν αμέσως σε μια λίστα απαγόρευσης εισαγωγών γνωστή ως «κατάλογος οντοτήτων» βάσει του αποκαλούμενου νόμου για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων (Uyghur Forced Labor Prevention Act (UFLPA), υποστηρίζοντας ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού των εταιρειών χρησιμοποιούν «καταναγκαστική εργασία», ανέφερε την Πέμπτη (6/6) η Wall Street Journal.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την Παρασκευή, η CATL είπε ότι συμμορφώνεται αυστηρά με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς όσον αφορά τις δραστηριότητές της και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μια επιστολή της 5ης Ιουνίου από μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που κατηγορεί την CATL ότι έχει διασυνδέσεις με καταναγκαστική εργασία, είναι αβάσιμη και εντελώς ψευδής», είπε η εταιρεία κατασκευής μπαταριών, σημειώνοντας ότι οι επιχειρηματικές της σχέσεις με ορισμένους προμηθευτές που αναφέρονται στην επιστολή είχαν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό.

Η Gotion High-Tech είπε ότι τυχόν ισχυρισμοί που υποδηλώνουν ότι εμπλέκεται σε καταναγκαστική εργασία ή σχετίζεται με καταναγκαστική εργασία είναι εντελώς αβάσιμοι και απολύτως ψευδείς.

«Η Gotion High-Tech υποστηρίζει με συνέπεια τις αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση. “Η επιλογή των εταίρων μας βασίζεται επίσης σε έναν αυστηρό μηχανισμό ελέγχου και πρότυπα αξιολόγησης.”

Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι ο ισχυρισμός για «καταναγκαστική εργασία» στο Σιντζιάνγκ δεν είναι παρά ένα μνημειώδες ψέμα που διαδίδεται για να σπιλώσει την εικόνα της χώρας, καθώς έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ανθρώπων κάθε εθνοτικής καταγωγής στη Σιντζιάνγκ είναι προστατεύονται αποτελεσματικά.

Από τότε που οι ΗΠΑ υπέγραψαν το UFLPA σε νόμο τον Δεκέμβριο του 2021, 65 κινεζικές εταιρείες έχουν εισαχθεί για κυρώσεις, καλύπτοντας βιομηχανίες όπως κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, γεωργία, πολυπυρίτιο, πλαστικά, χημικά, μπαταρίες, οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικά και πρόσθετα τροφίμων.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η UFLPA «θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί ο πιο διαβόητος και εξωφρενικός νόμος κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον 21ο αιώνα».

Η πράξη όχι μόνο επιβάλλει παράνομες κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες, αλλά και αναγκάζει εταιρείες σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στην προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσουν και να καταστείλουν την Κίνα και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν συνασπισμό για οικονομικό εξαναγκασμό, είπε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της SNE Research, η CATL αντιπροσώπευε το 37,7% της αγοράς κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος, παραμένοντας ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών στον κόσμο, ενώ η Gotion, η οποία ανήκει εν μέρει στη Volkswagen, κατέλαβε την ένατη θέση παγκοσμίως.