Η Κίνα χορηγεί πάνω από 200 δισ. γιουάν από τον κρατικό προϋπολογισμό για επενδύσεις

208

Κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους άνω των 200 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 28,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής φέτος για την επέκταση των αποτελεσματικών επενδύσεων, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του κορυφαίου οικονομικού σχεδιασμού της χώρας.

Τα κεφάλαια που διατέθηκαν αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 30% του ετήσιου προγραμματισμένου ποσού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Λιό Σουσέ, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας ότι η επιτροπή θα επιταχύνει την κατανομή των σχετικών κεφαλαίων, θα ενισχύσει την εποπτεία των έργων και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης των κεφαλαίων του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση κυβερνητικού έργου, συνολικά 700 δισεκατομμύρια γιουάν, από τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης, θα διατεθούν για επενδύσεις το 2024.

Εκτός από τα κεφάλαια του κρατικού προϋπολογισμού, η Κίνα σχεδιάζει επίσης να εκδώσει 3,9 τρισεκατομμύρια γιουάν ομολόγων ειδικού σκοπού για τις τοπικές κυβερνήσεις, σημειώνοντας αύξηση 100 δισεκατομμύρια γιουάν σε σχέση με πέρυσι.

Η επιτροπή έχει ολοκληρώσει την προκαταρκτική επιλογή των έργων ομολόγων ειδικού σκοπού για τοπικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο Λιό, προσθέτοντας ότι αυτή η παρτίδα έχει άφθονα έργα και τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες, θέτοντας στέρεα θεμέλια για την έκδοση και τη χρήση ομολόγων των τοπικών κυβερνήσεων.

Έχουν επίσης καταβληθεί προσπάθειες για την προώθηση της υλοποίησης έργων που υποστηρίζονται από πρόσθετα κρατικά ομόλογα αξίας 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν που διατέθηκαν το 2023, δήλωσε ο Λιό. Η επιτροπή έχει ήδη διαθέσει τα κεφάλαια σε 15.000 έργα και τα προωθεί ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή τους πριν από τα τέλη Ιουνίου.