Η Τουρκία και η Κίνα προσπαθούν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους

201

Το 6ο Οικονομικό Φόρουμ Τουρκίας-Κίνας άνοιξε την Πέμπτη (18/4) με εκπροσώπους να διερευνούν τρόπους για την προώθηση των διμερών εμπορικών δεσμών και την επέκταση της συνεργασίας σε περισσότερους τομείς.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στην Τουρκία Liu Shaobin και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας Huawei και Xiaomi, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Okan με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Στην ομιλία του στο φόρουμ, ο Liu είπε ότι οι δύο χώρες έχουν δει αυξανόμενους διμερείς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, επιδεικνύοντας μεγάλες δυνατότητες στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της πράσινης οικονομίας και της νέας ενέργειας.

Ο Korhan Kurdoglu, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την Κίνα στην Τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (TUSIAD), δήλωσε ότι η Τουρκία καλωσορίζει περισσότερες επενδύσεις από την Κίνα, ειδικά εκείνες που μπορούν να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τουρισμό, την ενέργεια και τη νέα τεχνολογία.

Στο περιθώριο της μονοήμερης εκδήλωσης, εκπρόσωποι εταιρειών από την Τουρκία και την Κίνα πραγματοποίησαν διμερείς συναντήσεις για την προώθηση νέων συνεργασιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Turkish Airlines, Bilal Eksi και ο Cheng Xiaobo, διευθυντής της Sichuan Airlines στην Τουρκία, ήλπιζαν να προσφέρουν περισσότερες πτήσεις και αεροπορικά δρομολόγια για να βοηθήσουν στην προώθηση των διμερών ανταλλαγών και του τουρισμού.

Η Τουρκία και η Κίνα γνώρισαν ισχυρή εμπορική και οικονομική συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Το 2022, ο όγκος του διμερούς εμπορίου ήταν 38,55 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Πέρυσι, το διμερές εμπόριο αγαθών αυξήθηκε στα 43,40 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά.