Η Κίνα και η Γαλλία πρέπει να αποκρούσουν έναν «νέο ψυχρό πόλεμο», λέει ο Σι Τζινπίγκ

125

Καθώς ο κόσμος περνά μέσα από μετασχηματισμούς και αναταράξεις που δεν έχουν δει εδώ και έναν αιώνα, η Κίνα και η Γαλλία θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία και από κοινού να αποτρέψουν έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε εδώ τη Δευτέρα (06/05) ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Κινέζος πρόεδρος εξέφρασε την χαρά του για την τρίτη κρατική επίσκεψη στη Γαλλία με την ευκαιρία της 60ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στο πνεύμα που καθοδήγησε τη δημιουργία των διπλωματικών τους δεσμών, δηλαδή την ανεξαρτησία, την αμοιβαία κατανόηση, το μακροπρόθεσμο όραμα και το αμοιβαίο όφελος, και να το εμπλουτίσουν με νέα χαρακτηριστικά της νέας εποχής, είπε ο Σι.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να καταλαβαίνουν η μία την άλλη, να προωθήσουν από κοινού την αρμονική συνύπαρξη σε έναν πολύχρωμο κόσμο, να επιμείνουν στη μακροσκελή άποψη και να συνεργαστούν για έναν ίσο και τακτοποιημένο πολυπολικό κόσμο, είπε.

Θα πρέπει να επιδιώξουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο και από κοινού να αντιταχθούν στην αποσύνδεση, την αποκοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, είπε.

Ο Σι τόνισε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να διατηρήσει τη στρατηγική επικοινωνία με τη Γαλλία, να σεβαστεί η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης και να εδραιώσει τη στρατηγική σταθερότητα των διμερών σχέσεων, να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και να διευκολύνει την ανάπτυξη και την ισορροπία στο διμερές εμπόριο.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να εισάγει περισσότερα ποιοτικά προϊόντα από τη Γαλλία, πιέζει για πιο πρακτικά αποτελέσματα από τον μηχανισμό “Γαλλικό αγρόκτημα σε κινέζικο τραπέζι φαγητού” και ελπίζει ότι η Γαλλία θα εξάγει περισσότερα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Κίνα, είπε ο Σι.

Οι δύο πλευρές πρέπει να ενισχύσουν τη σύνδεση των αναπτυξιακών στρατηγικών, να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε παραδοσιακούς τομείς όπως η αεροδιαστημική και η αεροπορία, να ενισχύσουν τη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια, την καινοτομία και τη χρηματοδότηση και να επεκτείνουν τη συνεργασία σε αναδυόμενους τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, η έξυπνη παραγωγή, η βιοϊατρική και η τεχνητή νοημοσύνη , αυτός είπε.

Η Κίνα έχει ελευθερώσει πλήρως την πρόσβαση στον μεταποιητικό της τομέα και θα επιταχύνει την πρόσβαση στην αγορά τηλεπικοινωνιών, ιατρικών και άλλων υπηρεσιών, είπε ο Σι.

Καλωσορίζουμε περισσότερες γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Κίνα, είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα ελπίζει ότι η Γαλλία θα προσφέρει ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και σταθερές προσδοκίες ανάπτυξης για τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν και να συνεργαστούν στη Γαλλία.

Ο Σι τόνισε ότι και οι δύο ως μεγάλες χώρες με πλούσιο πολιτισμό, η Κίνα και η Γαλλία θα πρέπει να επιταχύνουν τις ανταλλαγές ανθρώπων με τους ανθρώπους και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, να συνεχίσουν να πραγματοποιούν διάφορες δραστηριότητες του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Γαλλίας και να προωθήσουν ενεργά τη συνεργασία στο κοινό προστασία και αποκατάσταση πολιτιστικών κειμηλίων και σύζευξη μεταξύ μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Καλωσορίζοντας περισσότερους Γάλλους φίλους που επισκέπτονται την Κίνα, ο Σι είπε ότι η Κίνα θα παρατείνει την πολιτική χωρίς βίζα για βραχυπρόθεσμες επισκέψεις στην Κίνα από 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, μέχρι το τέλος του 2025.

Η Κίνα προσβλέπει επίσης να φιλοξενήσει περισσότερους από 10.000 Γάλλους φοιτητές τα επόμενα τρία χρόνια και να διπλασιάσει τον αριθμό των ευρωπαϊκών ανταλλαγών νέων στην Κίνα, είπε ο Σι.

Η Κίνα υποστηρίζει τη Γαλλία στη διοργάνωση επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και θα στείλει αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στη Γαλλία, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τη συνεργασία με τη Γαλλία στην κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα και άλλους τομείς, να υποστηρίξει τη Γαλλία στη διοργάνωση μιας επιτυχημένης Διάσκεψης των Ωκεανών του ΟΗΕ και να ενθαρρύνει τη σύζευξη σχετικών εθνικών πάρκων και φυσικών καταφυγίων των δύο χωρών, είπε ο Σι.

Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να ενισχύσει τον διάλογο και την επικοινωνία με τη Γαλλία σε τομείς όπως η διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης και η μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.