Η Ρουάντα απορρίπτει την κατηγορία των ΗΠΑ για εμπλοκή σε βομβαρδισμούς εκτοπισμένων στο ΛΔ Κονγκό

173

Η Ρουάντα απέρριψε την κατηγορία των ΗΠΑ ότι συμμετείχε στους βομβαρδισμούς της Παρασκευής (03/05) σε χώρους εσωτερικά εκτοπισθέντων (ΕΑΘ) στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), που έφερε τον θάνατο σε τουλάχιστον 14 άτομα.

«Η προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να κατηγορήσει αμέσως και χωρίς καμία έρευνα τη Ρουάντα για τις απώλειες ζωών στους καταυλισμούς εκτοπισμένων είναι αδικαιολόγητη», ανέφερε το γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ρουάντα σε δήλωση την Κυριακή.

“Η Ρουάντα δεν θα αναλάβει την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς των στρατοπέδων εκτοπισμένων γύρω από την Γκόμα”, ανέφερε η δήλωση, ζητώντας αξιόπιστη έρευνα και επαλήθευση για να διαπιστωθεί τι πραγματικά συνέβη.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν, κυρίως γυναίκες και παιδιά, όταν «περίπου 10» βόμβες έπληξαν τρεις τοποθεσίες εκτοπισμένων στις γειτονιές Lac Vert, Lushagala και Mugunga της Γκόμα, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας του Βόρειου Κίβου της ΛΔΚ, δήλωσε ο Peter. Chirimwami, ο στρατιωτικός κυβερνήτης του Βόρειου Κίβου, το Σάββατο (04/05).

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρουάντα ανέφερε ότι η θέση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση “εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της ως μεσολαβητή στην περιοχή και υπονομεύει την ικανότητά της να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο προς μια ειρηνική λύση”.

Η κυβέρνηση της ΛΔΚ κατηγόρησε τις επιθέσεις της Παρασκευής στους αντάρτες του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (M23), οι οποίοι μάχονται με τον στρατό της ΛΔΚ και έχουν αποκτήσει τον έλεγχο εδαφών στο Βόρειο Κίβου.

Η Κινσάσα κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες M23, μια κατηγορία που ο Κιγκάλι αρνείται.