Η Κίνα και το Καζακστάν δεσμεύονται να εμβαθύνουν την συνεργασία τους

179

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Liu Guozhong επισκέφθηκε το Καζακστάν από Τετάρτη έως Παρασκευή και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, τον πρωθυπουργό Olzhas Bektenov και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Serik Zhumangarin αντίστοιχα, ανταλλάσσοντας εμπεριστατωμένες και ολοκληρωμένες απόψεις για διμερών σχέσεων και συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Ο Liu, μετέφερε εγκάρδιους χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο Xi Jinping και τον πρωθυπουργό Li Qiang στον Πρόεδρο Kassym-Jomart Tokayev και τον πρωθυπουργό Olzhas Bektenov.

Σημείωσε ότι υπό τη στρατηγική καθοδήγηση των δύο αρχηγών κρατών, η μόνιμη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Καζακστάν έχει εισέλθει σε μια «χρυσή περίοδο» ταχείας ανάπτυξης και η συνεργασία σε διάφορους τομείς έχει φτάσει σε ένα άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο.

Ο Liu τόνισε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Καζακστάν για να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συναίνεση των δύο αρχηγών κρατών, να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον σε θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα του άλλου, να προωθήσει συνολικά την ευθυγράμμιση των εθνικών αναπτυξιακών στρατηγικών και να εμβαθύνει συνεχώς την πρακτική συνεργασία.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα δεσμεύεται να ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία με το Καζακστάν στο πολυμερές πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού Κίνας-Κεντρικής Ασίας, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και των Ηνωμένων Εθνών και από κοινού οικοδόμηση μιας ακόμη πιο στενής κοινότητας Κίνας-Καζακστάν με κοινό μέλλον, πρόσθεσε.

Ο Tokayev και ο Bektenov ζήτησαν από τον Liu να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς τους στον Κινέζο πρόεδρο.

Μίλησαν ιδιαίτερα για τη γόνιμη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Οι ηγέτες του Καζακστάν τόνισαν ότι η χώρα τους τηρεί σταθερά την αρχή της μίας Κίνας και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κίνα για να οικοδομήσουμε από κοινού το Belt and Road με υψηλή ποιότητα, να εμβαθύνουν πλήρως την πρακτική συνεργασία, να επεκτείνουν συνεχώς τις πολιτιστικές και τις ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους, αποφασιστικά καταπολέμηση των «τριών δυνάμεων» και προώθηση της νέας ανάπτυξης των σχέσεων Καζακστάν-Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Liu συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο του Αλμάτι και τους κυβερνήτες τεσσάρων περιφερειών του Καζακστάν που γειτνιάζουν με το Σιντζιάνγκ, καταλήγοντας σε συναίνεση για την προώθηση της τοπικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.