Η Παλαιστινιακή Αρχή θα «επανεξετάσει» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

219

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα επανεξετάσει τις διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες «υπό το πρίσμα της ανένδοτης υποστήριξής τους προς το Ισραήλ», μετέδωσε το Σάββατο (20/4) το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Έκανε τις παρατηρήσεις σε συνέντευξή του στην WAFA αφού οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον οργανισμό.

Ο Αμπάς κατήγγειλε την κίνηση των ΗΠΑ ως «απογοητευτική, λυπηρή, επαίσχυντη, ανεύθυνη και αδικαιολόγητη», λέγοντας ότι ήταν μια κατάφωρη επίθεση κατά των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και μια πρόκληση στη «βούληση της διεθνούς κοινότητας».

Τόνισε ότι «θα επανεξετάσουμε τις διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσουμε την προστασία των συμφερόντων του λαού μας, της υπόθεσης μας και των δικαιωμάτων μας».

Ο πρόεδρος επέκρινε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στην επιθετικότητά του κατά του παλαιστινιακού λαού παρέχοντας στο Ισραήλ όπλα και κεφάλαια, δηλώνοντας ότι «δεν θα φέρει ασφάλεια και ειρήνη σε κανέναν».

Σημείωσε ότι οι «εχθρικές θέσεις» που έλαβαν οι ΗΠΑ «προκάλεσαν άνευ προηγουμένου οργή στον παλαιστινιακό λαό και στους πληθυσμούς της περιοχής», ωθώντας ενδεχομένως την περιοχή προς περαιτέρω αστάθεια και χάος.

Ο Αμπάς υπογράμμισε ότι μόνο με μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να προωθηθεί η σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η παλαιστινιακή ηγεσία «θα αναπτύξει μια νέα στρατηγική για να προστατεύσει τις παλαιστινιακές εθνικές αποφάσεις ανεξάρτητα και να ακολουθήσει μια παλαιστινιακή ατζέντα και όχι μια Αμερικανικό όραμα ή περιφερειακές ατζέντες».