Η Περιφέρεια Αττικής απαντά για τον χρόνο έναρξης αντιπλημμυρικών στη Μάνδρα

214

Η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε απάντηση όσον αφορά το σχόλιο στο οποίο προέβη ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε, κατά την διάρκεια του βραδινού Δελτίου Ειδήσεων της 15ης Νοεμβρίου, το οποίο και σχετιζόταν με τον χρόνο έναρξης των αντιπλημμυρικών έργων στην Μάνδρα.

Αναλυτικά το Γραφείο Περιφερειάρχη Αττικής παραθέτει τα εξής: 

Κύριοι, 

Σχετικά με σχόλιο του δημοσιογράφου κ. Άρη Πορτοσάλτε στο βραδινό Δελτίο Ειδήσεων της 15ης Νοεμβρίου σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα και δήθεν καθυστερημένη έναρξή τους από τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, για την έγκυρη και πλήρη ενημέρωση των τηλεθεατών σας, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σημειώνοντας τα εξής:

Το 2003 εντάχθηκαν στο Σχέδιο Πόλης τα δύο ρέματα (Αγ. Αικατερίνη και Σούρες) και μπαζώθηκαν. Επί 7 χρόνια και πλέον, επικρατεί πλήρης απραξία. Το 2010 ξεκινά η δημοπράτηση της μελέτης (και όχι το έργο) και μετά από 19 μήνες, υπογράφεται συμφωνία με τον μελετητή για να καταθέσει μελέτη μέσα σε 15 μήνες ενώ του παρείχαν και 10μηνη παράταση. 

Τη μελέτη παρέλαβε η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας στις 12 Φεβρουαρίου του 2016. 

Τούτο σημαίνει ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2014, που ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, η σημερινή Διοίκηση, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια ουσιαστικής απραξίας, το μόνο που βρίσκει στα συρτάρια της Περιφέρειας είναι μια Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων! Λείπουν, με άλλα λόγια όλα τα ουσιαστικά. 

Συγκεκριμένα λείπουν η βασική μελέτη, η τοπογραφική και κτηματολογική μελέτη, η οριστική μελέτη υδραυλικών έργων, η μελέτη οριοθέτησης, η μελέτη ανάλυσης κόστους οφέλους, τα τεύχη δημοπράτησης, ο φάκελος ασφαλείας και υγείας ενώ το έργο δεν είχε ενταχθεί στα εκτελεστέα έργα ούτε είχε εγκριθεί η πίστωση στο προϋπολογισμό! 

Με λίγα λόγια: το έργο δεν είχε καμία ωριμότητα. 

Η σημερινή Διοίκηση, μετά από δεκαετίες καθυστέρησης, αβελτηρίας και απραξίας ωρίμασε το έργο, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησής του και πλέον σήμερα δουλεύουν οι μπουλντόζες προκειμένου μέσα σε έξι μήνες από σήμερα, το έργο να έχει ολοκληρωθεί, και να προστατευθεί η Μάνδρα.