Η πόλη της Γάζας αντιμετωπίζει έντονη λειψυδρία λόγω της διακοπής λειτουργίας των πηγαδιών νερού

214

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς προειδοποίησε την Παρασκευή (19/4) ότι η πόλη της Γάζας αντιμετωπίζει περιβαλλοντική καταστροφή λόγω της πλήρους διακοπής λειτουργίας των πηγαδιών νερού για δύο εβδομάδες.

Ο Salama Marouf, επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης με έδρα τη Γάζα, ανέφερε σε δήλωση ότι η καταστροφή, που απειλεί τους κατοίκους, προκαλείται από την εξάντληση των «σπανών καυσίμων που παρασχέθηκαν στον Δήμο της Γάζας την περασμένη περίοδο».

Η πόλη της Γάζας «βιώνει μια κατάσταση έντονης λειψυδρίας λόγω της διακοπής νερού, ειδικά με τη συνεχιζόμενη αναστολή της άντλησης νερού από τη γραμμή ύδρευσης που εκμεταλλεύεται η εθνική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ Mekorot από την αρχή του πολέμου και την καταστροφή της μονάδας αφαλάτωσης (η μοναδική στην πόλη), περισσότερα από 40 πηγάδια νερού και 120 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης στην πόλη», είπε ο Μαρούφ.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η κρίση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, καθώς οι θερμοκρασίες είναι σε άνοδο και η ζήτηση για νερό αυξάνεται.

Κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να παράσχουν επειγόντως τα απαραίτητα καύσιμα και να αποκαταστήσουν την παροχή νερού στους κατοίκους, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να προμηθεύσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα για το έργο τους, ιδίως υπό το φως «του μεγάλου βάρους που τους βαρύνει αυτή τη στιγμή για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού .”

Η Γάζα υποφέρει από πλήρη διακοπή ρεύματος από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων από το Ισραήλ στον θύλακα, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα.

Αυτό ανάγκασε τη βασική υποδομή υπηρεσιών να βασίζεται σε εφεδρικές γεννήτριες, οι οποίες είναι περιορισμένες λόγω της σπανιότητας καυσίμου στη λωρίδα.