Οι έντονες βροχοπτώσεις έφεραν το χάος στα κράτη του Περσικού Κόλπου

246

Καθώς οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να επανέλθουν την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να αναρρώνουν από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις θανατηφόρες πλημμύρες, οι ειδικοί ζήτησαν ενέργειες για προετοιμασία και προσαρμογή σε παρόμοιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα σύστημα χαμηλής πίεσης που ήρθε προς την Αραβική Θάλασσα προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις στο Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους στις δύο χώρες.

Ο μετεωρολόγος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αλί Αχμέντ είπε στο πρακτορείο Xinhua ότι παρόλο που η έντονη βροχόπτωση έχει υποχωρήσει, το παρατεταμένο σύστημα χαμηλής πίεσης αναμένεται να φέρει έναν ακόμη γύρο ελαφρών έως μέτριων βροχοπτώσεων στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Οι ξαφνικές βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν σε διάστημα δύο ημερών, την Κυριακή σκότωσαν 21 ανθρώπους στο Ομάν, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης του Ομάν.

Την Τρίτη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γνώρισαν τις πιο έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 ετών. Σε μια τυπική χώρα με λιγότερο από 100 χιλιοστά ετήσια βροχόπτωση, μια 24ωρη βροχόπτωση 254,8 χιλιοστών καταγράφηκε την Τρίτη σε μετεωρολογικό σταθμό κοντά στο Αλ-Αΐν στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ.

Βίντεο δείχνουν μεγάλα αεροπλάνα να κινούνται μέσα από πλημμυρισμένες άσφαλτες στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, όπου πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν και καθυστέρησαν, επηρεάζοντας χιλιάδες επιβάτες.

Λόγω του υποτροπικού ξηρού, ζεστού κλίματος της ερήμου, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες στην περιοχή. Αν και οι τοπικές αρχές εξέδωσαν εκ των προτέρων προειδοποιήσεις για τον καιρό και έσπευσαν να απομακρύνουν τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές, η πρωτοφανής βροχή προκάλεσε αμέτρητη μεγάλη έκπληξη.

Ο Samy Ashraf, ένας ερευνητής από την Αιγυπτιακή Μετεωρολογική Αρχή, είπε ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μπορεί να μετατρέψει ένα αναμενόμενο γεγονός εποχικής βροχής σε καταστροφή.

Το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μεταξύ των περιφερειακών χωρών που μοιράζονται τις ακτές της Αραβικής Θάλασσας. Δεσμευμένος προς τα δυτικά από τον Κόλπο του Άντεν και την Αραβική Χερσόνησο και βόρεια από τον Κόλπο του Ομάν, ο Ωκεανός παράγει τροπικούς κυκλώνες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κυρίως από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Αυτό έκανε τις δύο χώρες συχνά ευάλωτες στη βίαιη μεταβολή κατά τη διάρκεια των μεταβατικών περιόδων, δήλωσε ο Ali Qutb, πρώην αντιπρόεδρος της ΑΜΑ.

Οι μεταβολές είναι μια περιοχή χαμηλής πίεσης που σχετίζεται με άστατο καιρό. Ο αέρας μέσα στην κοιλότητα ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να κρυώσει και οι υδρατμοί συμπυκνώνονται σε σύννεφα. Ο ανερχόμενος αέρας μέσα σε μια κοιλότητα προκαλεί μια περιοχή χαμηλής πίεσης στην επιφάνεια. Όσο πιο βαθιά είναι η μεταβολή, τόσο πιο άστατος ο καιρός.

Ο Qutb πρόσθεσε ότι η θέρμανση του τροπικού θαλασσινού νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αυξημένες τροπικές καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον Ashraf, η σφοδρή βροχή εξέθεσε την έλλειψη κατάλληλων μέτρων μεταξύ των χωρών του Κόλπου για να αντιμετωπίσουν τέτοιες επιπτώσεις, όπως τα αδύναμα συστήματα αποχέτευσης και η κακώς ρυθμισμένη ικανότητα αποθήκευσης νερού.

Ο Ashraf πρότεινε στις περιφερειακές χώρες να αναλάβουν δράση για να ενισχύσουν τα κλιματικά προσαρμοστικά τους επίπεδα, όπως η ενίσχυση των υποδομών υγιεινής, η κατασκευή περισσότερων υπερχειλών και η ενίσχυση της ικανότητας αποχέτευσης μακροπρόθεσμα.

Ο Qutb ζήτησε πιο ισχυρή παγκόσμια κλιματική διακυβέρνηση για τον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Για το σκοπό αυτό, οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τις εκπομπές άνθρακα και να περιορίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ο Qutb.