Η Ρωσία πραγματοποίησε την παρέλαση για να σηματοδοτήσει τη νίκη επί της Γερμανίας

208

Η Ρωσία πραγματοποίησε την Πέμπτη (9/5) την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας της Μόσχας για να τιμήσει την 79η επέτειο από τη Νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Απευθυνόμενος στα στρατεύματα και τους προσκεκλημένους πριν από την παρέλαση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής σε όλους τους στρατιώτες του συνασπισμού που πολέμησαν κατά του ναζισμού.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία θα θυμάται πάντα και δεν θα ξεχνά ποτέ την ιστορία του αγώνα και την εμπνευσμένη παράδοση της συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ, επέκρινε την πολιτική ορισμένων δυτικών ελίτ του «ρεβανσισμού, της κοροϊδίας της ιστορίας και της προσπάθειας να δικαιωθούν οι σημερινοί οπαδοί του ναζισμού», η οποία έχει σκοπό να «υποκινήσει συνεχώς νέες περιφερειακές συγκρούσεις, διεθνικές και διαθρησκειακές διαμάχες».

“Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια παγκόσμια αντιπαράθεση. Ταυτόχρονα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απειλήσει. Οι στρατηγικές μας δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες για μάχη”, είπε ο Ρώσος ηγέτης.

«Η Ρωσία διανύει τώρα μια δύσκολη, ορόσημο περίοδο, η μοίρα της πατρίδας, το μέλλον της εξαρτάται από τον καθένα μας», σημείωσε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι είναι σίγουρος για τη διασφάλιση ενός ελεύθερου και ασφαλούς μέλλοντος για τη Ρωσία και τον λαό.

Η παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 9.000 στρατιώτες και 70 οχήματα και άρματα, ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο με την τιμητική φρουρά να φέρει στην πλατεία τη ρωσική εθνική σημαία και το σοβιετικό λάβαρο της νίκης.

Στην παρέλαση παρουσιάστηκε μια σειρά από σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander-M, εκτοξευτών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 Triumf και συστημάτων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με αεροπορική επίδειξη πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την πλατεία.

Οι ηγέτες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, της Κούβας, του Λάος και της Γουινέας-Μπισάου παρακολούθησαν τους εορτασμούς δίπλα στον Πούτιν στο βάθρο. Παρόμοιοι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις σε όλη τη Ρωσία.